L’autor del llibre, Jordi Tarragona, analitza com es planteja el futur de les Empreses Familiars
La idiosincràsia de l’empresa familiar fa que les decisions més problematiques que sovint s’han d’adoptar tinguin algun tipus de relació amb la continuitat del negoci. Per aixo, preguntes com “he de continuar? Es millor vendre l’empresa ara? Opto per tancar?” són els interrogants que més ocupen els responsables i emprenedors ja que en aquest model de negoci s’hi barreja la racionalitat de les xifres amb l’emotivitat del fet que es tracta d’un bé de la familia, que ha nascut i crescut gràcies a l’esforç dels individus que la conformen.
L’advocat, empresari consultor especialista Jordi Tarragona presentarà demà dijous 4 de juny a les 19.00 h a la seu de la Cambra de Comerç de Lleida el seu llibre “Continuar? Vendre? Tancar? Apunts d’un empresari familiar”. Tarragona va guanyar el guardó “Best Place to Work el 2006 per al grup d’empreses familiars que tutelava amb més de 100 treballadors, va veure com pocs anys després el 2013 presentava concurs de creditors i tanca finalment i empresa el 2016.
El llibre pretén aportar les experiències a capdavant d’una empresa familiar que com diu l’autor al seu futur lector “és un popurri de coses que segurament ja has llegit o escoltat” pero que “són d’utilitat per a reflexionar sobre la idiosincrasia de l’empresa familiar ja que empresa i familia són dues institucions amb finalitats i normes de funcionament en teoria ben diferents. La primera busca la creació de riquesa i es regeix pels resultats; la segona, busca la felicitat i l’amor. Una és teoricament racional i l’altra és emocional pero “totes dues s’influeixen mútuament” per això molts dels problemes de l’Empresa Familiar tenen com a causa la confusió de finalitats i normes de funcionament.
Aixi doncs, continuar? Vendre? Tancar?” repassa des del repartiment de beneficis, la conformació del consell d’administració i les responsabilitats del administradors fins als interessos, sentiments i conflictes que implica treballar i professionalitzar l’empresa familiar. Aborda també com planificar el relleu al capdavant de la firma, apostant pels continuadors enlloc dels successors com valorar empresa familiar si s’opta per vendre-la i quins són els parametres a tenir presents si s’opta per tancar. Tot plegat amb exercicis al final de cada capitol que faran que el lector hagi de respondre a unes preguntes molt especifiques tot reflexionant sobre el que sap i el que hauria de saber de la seva empresa familiar.