‘Quin és el futur del comerç de proximitat?’. Aquest és el tema que ha centrat el segon debat dels dimarts a Lleida TV, patrocinat per la Cambra de Comerç de Lleida. A grans trets, el resum genèric seria que res serà igual després del coronavirus, però la part positiva és que cal buscar altres enfocaments i sortides per revertir la situació i treure el màxim rèdit possible a aquesta crisi.
Maria Segarra, consultora i directora d’Intueri Consulting S.L., apunta que Lleida té una estructura comercial molt potent, un vincle molt gran entre comerços i clients. Dos aspectes que s’han anat perdent en els últims anys i que caldria potenciar-los novament per reflotar el comerç lleidatà. En aquest sentit, Segarra ha reconegut que el declivi apareix amb l’aparició de l’AVE i el creixement de noves zones comercials potents properes a Lleida, com Barcelona o Saragossa, que fan que la gent es desplaci per anar a comprar.
Paradoxalment, a Alcarràs, arran de la pandèmia, la situació ha canviat radicalment i ara el comerç de proximitat està més viu que mai. Així ho ha explicat la Iolanda Gòdia, presidenta de l’Associació de Comerciants d’Alcarràs, qui assegura que “som éssers socials, i necessitem el tu a tu”. I arran de la Covid-19 i del tancament perimetral, els veïns i veïnes d’Alcarràs es quedaven cada vegada més al poble i han descobert un comerç de proximitat que desconeixien i que els hi agrada el tracte i els consells rebuts. “Molts dels nostres veïns, abans sempre anaven a Lleida, però ara aposten per les botigues del poble”, apunta. Afortunadament, explica Gòdia, a Alcarràs no tenen problemes de relleus generacionals i tot i la crítica situació que viu el comerç, en aquesta localitat del Segrià s’estan obrint nous negocis.
Jordi Querol, director general d’Unipreus S.L., també s’ha mostrat optimista amb la situació. En el seu cas, la seva empresa aposta per l’omnicanalitat, amb la convivència de tots els canals. No obstant, i encara que sembli que sigui al contrari, Wala només ven un 10% de les seves comandes de forma online, la resta és a la botiga. En aquesta línia funcionen els seus establiments, ja que intenten inserir-se dins el teixit comercial de les ciutats i oferir un tracte proper als seus clients.
Per al Llorenç Gonzàlez, president de l’Eix Comercial de Lleida, és vital que el món online i el presencial vagin de la mà. Tot i que en aquest punt de la ciutat hi ha un problema afegit: l’alt preu dels lloguers, un factor que dificulta l’obertura de nous comerços a la ciutat de Lleida. És per això, que des del programa ha fet una crida als llogaters a modificar els preus i adaptar-los a la situació actual, per donar facilitats a nous emprenedors que volen apostar pel comerç de proximitat. “És impensable que hi hagi avui dia preus com els de fa 20 anys”, apunta Gonzàlez, qui assegura que arran de la pandèmia, la majoria dels llogaters han hagut de tocar el preu del lloguer. I tot i que és optimista amb els mesos que venen, ha reconegut que dels 440 locals que hi ha a l’Eix Comercial de Lleida, un total de 116 estan tancats.
Les xarxes socials també han estat un punt important del debat. En aquest sentit, la presidenta de l’Associació de Comerciants d’Alcarràs ha reconegut que són indispensables, però no s’han d’utilitzar només per a vendre, sinó com un aparador perquè la gent et conegui i posteriorment es desplaci al teu establiment a fer la compra final. La resta de convidats han reconegut que en tenen, però que aposten més pel ‘tu a tu’ amb el client i no per crear aquesta relació a través de la pantalla.
Un posicionament que ha posat en dubte la Maria Segarra, qui assegura que les compres online han vingut per quedar-se i, per tant, tothom ha de tenir presència online, sigui quin sigui el negoci que gestionem. I apunta: “Les tecnologies ens han de servir per donar una millor resposta als nostres clients. I no solament als de casa nostra, sinó també als de fora”.