La Cambra de Comerç de Lleida ha acollit aquest dimarts la Comissió d’Ordenació del Territori del Consell General de Cambra de Catalunya. Una trobada que se celebra arreu del territori català i que té per objectiu defensar les propostes claus de cada demarcació. En el cas de Lleida, les peticions se centren ara per ara en quatre projectes estratègics: l’autovia Lleida-Balaguer (C-13), el polígon Torreblanca-Quatre Pilans, el nou model de Rodalies de Lleida i la modernització del Canal d’Urgell.
Un dels temes que més preocupen avui dia és la millora del Canal d’Urgell -la situació més greu dels 160 anys d’història del canal-, un factor que posa en joc el futur de l’agricultura, motor econòmic del nostre territori, que afecta unes 50.000 hectàrees de producció agrícola. “És vital modernitzar no sol el Canal d’Urgell, sinó tots els canals de reg de Lleida”, ha apuntat Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida. I ha afegit: “La gestió de l’aigua és vital per l’economia del sector agroalimentari, però també ho és pels esports d’aventura i altres empreses que depenen de l’aigua per continuar endavant”.
Pel que fa al projecte Torreblanca-Quatre Pilans, l’equipament més gran de Catalunya, Saltó ha avançat que a dia d’avui el projecte segueix els cursos legals i que ja hi ha empreses pendents d’establir-se. Ramon Grau, vicepresident de la Comissió d’Infraestructures i membre de la Cambra de Lleida, ha recordat que aquest polígon “ocupa una situació geogràfica privilegiada i hem d’aprofitar les oportunitats que generarà al nostre territori”.
La Comissió d’Ordenació també ha posat sobre la taula la necessitat d’un nou model de Rodalies pel territori de Lleida, l’única demarcació catalana que no compta amb un pla d’aquest tipus.
Finalment, i no per això menys important, s’ha treballat la necessitat d’acabar l’autovia Lleida-Balaguer. En aquest sentit, Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus i president de la Comissió d’Ordenació del Territori del Consell General de Cambres de Catalunya, ha exigit a les administracions competents la gestió dels impostos d’una forma correcta, pensant sempre en l’economia productiva. I ha afegit: “Algú s’ha preguntat mai quan costa, econòmicament parlant, la manca de mobilitat per a les empreses?”. En aquesta línia, Ramon Grau ha reclamat eliminar la carretera que va pel mig de les poblacions i el perill que això suposa. “No hem de mirar números estadístics del tram de zona per decidir si fem un 2+2 o un 2+1. Apostem per fer el 2+2 al tram sencer de Lleida a Balaguer i no fer un nyap”, ha apuntat.
En aquesta mateixa línia, Josep Mateu, president de RACC, ha explicat que “les infraestructures són per un territori com les tecnologies a les empreses. Si no podem fer inversions per noves infraestructures, Lleida no podrà mai competir amb altres regions d’Espanya. Les inversions són vitals i molt necessàries”.