Objectiu General:
Facilitar eines per a fer una avaluació ètica de dades i sistemes d’IA de la teva empresa. Per aquesta avaluació utilitzarem del Model PIO (Principis, Indicadors i Observables), una eina de verificació pionera desenvolupada per l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC), que fomenta el progrés tecnològic a través de les coordenades d’una IA responsable i mitjançant el compliment dels requisits legals a la llum de la Llei d’Intel·ligència Artificial de la UE o AI Act.
Aquest programa de formació i capacitació tècnica s’insereix en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya – CATALONIA.AI – del qual l’OEIAC, ubicat a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona, n’és un dels pilars conjuntament amb el CIDAI, AIRA i la DCA.
Programa:
Introducció a la IA i principis ètics:
- Introducció als conceptes d’IA, que cobreix l’aprenentatge automàtic, les xarxes neuronals i el processament del llenguatge natural, destacant la complexitat i el potencial de conseqüències no desitjades en els sistemes d’IA.
- Consideracions ètiques en IA, abordant qüestions com la parcialitat, l’equitat, la transparència i la responsabilitat, alineades amb els principis ètics descrits al Model PIO.
Marcs legals i compliment (amb el focus en la AI Act):
- Visió general de la Llei d’IA de la UE, amb una panoràmica sobre la comprensió bàsica de les disposicions clau de la normativa, incloses les definicions, l’abast i els objectius.
- Visió específica basada en el risc, per comprendre la classificació de la Llei d’IA de la UE, basada en el risc dels sistemes d’IA (risc inacceptable, risc elevat, risc limitat, risc mínim), que destaca el compliment i la responsabilitat legal.
Aplicació pràctica de models d’avaluació (Model PIO):
- Introducció al Model PIO, per entendre una estructura d’avaluació d’usos ètics i legals de dades i sistemes d’IA tenint en compte necessitats generals i específiques de diferents organitzacions públiques i privades.
- Capacitació en tècniques de preavaluació i avaluació d’usos ètics i legals de dades i sistemes d’IA, a través d’un sistema de contestació que permet abordar una primera anàlisi de dades i sistemes d’IA així com les seves possibles conseqüències ètiques, socials i legals.
Data:
dijous 17 d’octubre 2024
Hora:
De 10.30h a 13.30h
hi haurà una pausa café a les 11.45h
Ubicació:
Presencial a la Cambra de Comerç de Lleida (C/Anselm Clavé 2 – Lleida)
Ponent:
Dr. Albert Sabater i Coll
https://www.udg.edu/ca/directori/pagina-personal?ID=2004210
https://www.linkedin.com/in/albert-sabater-coll-87591572
Sra. Arlet Brufau i Centelles
https://www.linkedin.com/in/arlet-brufau-i-centelles-398361326/?originalSubdomain=es
Organitzen: