Article de Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida

Fa tot just una setmana que hem donat per finalitzada la 70a Fira Agrària de Sant Miquel. I ens trobem en un moment clau en la seva trajectòria, marcada per canvis profunds en el sector agroalimentari a nivell mundial. Mentre ens endinsem en una nova era caracteritzada per la sostenibilitat i el canvi climàtic, la digitalització i l’agricultura de precisió, la demanda de productes saludables i seguretat alimentària, la transformació de les cadenes de subministrament, la innovació en proteïnes alternatives, els canvis normatius i polítiques públiques i les noves formes de consum i economia circular, la nostra fira per excel·lència no pot romandre al marge. És hora d’adaptar-nos a aquest nou paradigma.

La Fira Agrària de Sant Miquel ja no pot limitar-se a ser un espai d’exposició tradicional. Ha de convertir-se en un recinte de connexió, innovació i sostenibilitat, on es promoguin solucions als grans reptes del sector. La integració de la tecnologia, el compromís amb la sostenibilitat, l’atenció a la demanda de productes saludables i la creació d’un espai educatiu i de debat sobre polítiques públiques són fonamentals per a l’èxit d’aquest esdeveniment.

Per això, apostem per una Fira que sigui molt més que un espai físic. Volem un certamen connectat globalment, tan presencial com virtualment, amb col·laboració internacional i enfocat en la sostenibilitat. El nostre compromís amb l’economia circular i la reducció de residus és ferm, alhora que continuarem impulsant la formació, la divulgació i la internacionalització de les nostres petites i mitjanes empreses.

Un altre aspecte clau serà la infraestructura. La construcció del nou Pavelló 5, amb els seus 2.400 metres quadrats desmuntables, simbolitza aquesta aposta per una fira flexible i sostenible, ja que permetrà traslladar el nou recinte firal per al seu aprofitament. Tot i que no podem oblidar que aquesta nova infraestructura, preparada per acollir esdeveniments destacats com Sant Miquel-Eurofruit o Municipàlia-Innocàmping, cal que també estigui ben connectada amb el Palau de Congressos-La Llotja de Lleida, oferint així un valor afegit essencial per al certamen i possibilitant l’augment de l’oferta firal amb nous formats. Totes aquestes millores no només enriquiran l’experiència dels participants, sinó que també contribuiran de manera significativa a la promoció econòmica del territori, fent de la fira un motor clau per al desenvolupament local i regional.

Des de l’ens que dirigeixo tenim molt clar l’interès i necessitat d’aquest tipus de certàmens. És per això, que des de la Cambra de Comerç de Lleida organitzem any rere any l’Àgora Tecnològica, un espai que busca apropar la innovació al sector empresarial. Enguany, s’han programat més de 14 presentacions de projectes de recerca que el nostre ecosistema tecnològic està duent a terme. Exemples d’això són la presentació del CIRCOLIVE, un projecte que vol revolucionar l’economia circular i la digitalització de l’oli d’oliva, i les missions inverses com la Internacional Business Meeting en el camp del sector del vi, que es durà a terme aquest mes d’octubre amb Xina, Taiwan i Corea com a països convidats.

En definitiva, la Fira Agrària de Sant Miquel ha de continuar sent un motor clau per al creixement econòmic del territori de Lleida, però ho ha de fer adaptant-se als nous temps i a les necessitats del sector, amb la mirada posada en la innovació, la sostenibilitat i la connexió amb el territori i el món. Aquest és el futur que visualitzem des de la Cambra de Comerç de Lleida.