Article de Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida

La crisi sanitària viscuda arreu aquest any 2020 ha deixat resultats devastadors no sols en l’àmbit econòmic, que també, sinó que també ha deixat conseqüències a nivell social i sanitari. Ha estat un any per oblidar; més de 365 dies difícils d’oblidar de la nostra memòria. Però toca intentar ser positius i tirar endavant. I els indicadors econòmics i els ímputs que rebem aquest 2021 ens diuen que anem per bon camí i que l’any 2022 serà clau per superar per complet l’impacte de la pandèmia.

Part de les xifres amb les quals treballem s’obtenen de la Memòria Econòmica de Catalunya elaborada per la Cambra de Comerç i presentada aquest mes de juliol; un estudi que ens aporta una radiografia general de l’any 2020, un any que es recordarà com el pitjor any de les últimes dècades, a causa de la propagació de la Covid-19 i les mesures restrictives que han hagut d’adoptar les diferents administracions públiques. El PIB a Catalunya ha caigut un 11,5% a causa de la forma de contractació de la demanda interna i la demanda externa.

No obstant, tot i aquest context desfavorable a nivell català, la demarcació de Lleida ha estat la que millor ha suportat l’impacte de la pandèmia, en part amb una menor dependència del turisme estranger i un major pes del sector agroalimentari, amb un descens del PIB del 8% durant l’any 2020, molt lluny de les dades registrades a Catalunya.

Valorant els diferents sectors, la marxa dels negocis mostra caigudes moderades i similars a la indústria, la construcció i el comerç. En canvi, a la resta de serveis, sense incloure l’hostaleria, la contracció ha estat més intensa. La bona notícia la trobem en les exportacions i el sector exterior. La demarcació de Lleida ha experimentat un augment tant de les exportacions, com de les importacions, unes xifres que contrasten amb la resta de demarcacions catalanes, les quals han partit fortes caigudes en ambdós components.

L’evolució positiva del comerç amb l’exterior s’ha produït gràcies a la indústria agroalimentària i el sector químic. En relació amb el teixit empresarial, durant el 2020 s’han perdut més de 1.000 empreses a Lleida, principalment del sector serveis i indústria. En canvi, el mercat de treball ha patit un descens de les afiliacions més moderat, gràcies a la posada en marxa dels ERTO, que al llarg del 2020 han afectat més de 9.700 treballadors de mitjana mensual.

Durant aquest 2020 devastador, des de la Cambra de Comerç de Lleida hem treballat intensament per mitigar les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia, amb tot un seguit d’actuacions de suport a l’empresa, tant en l’àmbit
de l’assessorament com de la informació i formació, per evitar el tancament d’empreses i amb l’objectiu d’ajudar a la ràpida recuperació de l’economia lleidatana.

Així mateix, des de l’entitat que presideixo, també hem impulsat la campanya ‘Que cap empresa tanqui’, una iniciativa per acompanyar i donar suport tècnic a les empreses davant l’allau de peticions en relació amb els ajuts provinents de les diferents administracions públiques. En aquesta mateixa línia, més recentment, hem posat en marxa l’Oficina dels Fons Europeus, un nou servei a la demarcació de Lleida que té per objectiu ajudar les empreses a treure el màxim profit del Pla de Recuperació Europeu i del Marc Financer Plurianual 2021-2027 de la Comissió Europea.

Cal recordar també que la Cambra de Comerç de Lleida ha fet sempre costat a les empreses, portant les seves reivindicacions a les administracions pertinents, que han de redoblar els seus esforços per evitar que aquesta crisi sanitària es converteixi en una emergència economicosocial.

Després d’aquesta radiografia genèrica d’un any complicat i devastador, volem quedar-nos amb la part positiva. I és que les perspectives econòmiques per al 2021 són molt més esperançadores, gràcies a la reactivació del consum privat, tot i que la recuperació del 2021 no serà suficient per assolir els nivells d’activitat econòmica previs a la Covid-19. És per això que diem que l’any 2022 serà un any clau per superar per complert l’impacte de la pandèmia, gràcies en part a la posada en marxa dels recursos provinents del Next Generation EU. Ara ens toca continuar treballant, per sortir plegats d’aquesta greu crisis. I estic convençut que junts ens en sortirem!