LleidaTV ha acollit aquesta setmana un nou debat del programa ‘A Diari’, patrocinat per la Cambra de Comerç de Lleida, durant el qual s’ha posat sobre la taula el futur del sector agrari, en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel 2021. Una tertúlia que ha comptat amb la participació de Ramon Albages, professor de l’Escola d’Agrònoms de Lleida; Josep Presseguer, CEO de l’empresa Fruits de Ponent; Ferran Bonet, CEO i soci de Bovi S.L.; i Mario Pons, CEO i soci de Mario Pons SL.
Segons el professor Ramon Albages, durant els últims 30 anys el món de l’agricultura de Lleida ha canviat molt, ja que les exigències avui dia són el doble que les d’abans, com per exemple, més productivitat en el mateix temps, alhora que es fa d’una forma molt més sostenible. “Des del nostre campus, on hem estat creixent sense parar, tinc l’esperança que s’estigui contribuint en matèria de sostenibilitat, ja que no som contradictoris sinó que som complementaris”, apunta. Albages creu que aquest sector és molt dinàmic i que ha anat incorporant al llarg dels anys moltes opcions i innovacions, però considera que aquest procés s’hauria d’accelerar.
Per a Josep Presseguer, el futur del sector agrari a Lleida depèn de dos aspectes: el mateix sector agrari i d’estar molt atents al que passa a l’exterior, ja que hi ha fenòmens naturals que “no podrem dominar mai”, però que incideixen directament amb el nostresector. I Presseguer assegura que cal tenir-los present i en compte. El CEO de Fruits de Ponent s’ha mostrat molt optimista amb el futur del sector agrari, ja que creu que “tenim un futur molt brillant si ens posem tots d’acord”.
Per la seva banda, Ferran Bonet ha explicat que la seva empresa és una distribuïdora d’agroquímics i fertilitzants, que també es dedica a la producció de materials per lligar les plantes, i també tenen una línia de fabricació de polvoritzadors manuals. Coincidint amb Presseguer, creu que el futur del sector “depèn de nosaltres mateixos”. En aquest sentit, ha volgut posar sobre la taula algunes deficiències del sector: “La fabricació dels productes no està suficientment valorat. I no sols això, ara també estem notant un augment dels costos de transport i de les matèries primeres. Una situació que pot acabar afectant el sector i al mateix productor”.
Finalment, el màxim dirigent de l’empresa Mario Pons S.L., comercialitzadors d’oli d’oliva i productors des de fa uns anys, centrats principalment en l’exportació, coincideix amb els seus companys que el futur va cap on el propi sector vol que vagi, és a dir, depèn del pagès. No obstant, creu que el sector agrícola ha d’anar cap a una professionalització i modernització de tots els equipaments en general (instal·lacions, finques, regs…).