“Ens ho hem de creure. Lleida és una terra d’oportunitats”. Amb aquestes paraules, el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, ha presentat l’estudi que l’entitat que presideix ha encarregat a la Universitat de Lleida i a la UPF-Barcelona School of Management per analitzar les empreses que traslladen la seva seu social a la demarcació de Lleida. L’informe compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.
La conclusió principal és que 341 empreses han desplaçat la seva seu social entre l’1 de gener de 2015 i el 31 de desembre de 2020. La gran majoria d’aquestes són empreses petites -més del 90% microempreses-, una dada que posa de manifest les dificultats per atreure empreses de gran dimensió. Per sector, el 28% prové del sector comercial, el 19% de la construcció i el 12% de les activitats immobiliàries. Del total, una tercera part s’instal·len a la capital de Segrià; tres de cada quatre aposten per les comarques de Ponent i un 25% prefereix ubicar-se al Pirineu i l’Aran.
L’estudi situa Lleida com una província capaç d’atreure un major nombre d’empreses que altres territoris amb una densitat empresarial similar, com Badajoz, Cantàbria o Valladolid. Tot i que la capacitat d’atracció és inferior si ho comparem amb Girona, Tarragona o Osca. No obstant, Jordi Moreno, investigador del Departament d’Economia i Empresa de la UdL, ha explicat que aquestes entrades i sortides d’empreses han viscut un canvi de tendència en els últims anys analitzats (2019 i 2020). “Durant aquests dos anys van marxar menys empreses i això cal aprofitar-ho”, ha apuntat.
Factors determinants
El factor més determinant que porta aquest canvi d’emplaçament és el que fa referència a motius personals i familiars. I, tot i que té un caràcter subjectiu i afecta exclusivament a les petites empreses, cal tenir-lo en consideració, ja que la seva anàlisi qualitativa fa emergir dos elements rellevants: la qualitat de vida de les comarques de Lleida i el cost de l’accés a l’habitatge -en molts casos, un 50% més econòmic que la mitjana catalana-. “També hi ha altres factors que atrauen les empreses: el talent, la proximitat als clients, l’existència de centres d’investigació, la ubicació geoestratègica que tenim…” ha explicat Saltó.
En aquesta mateixa línia, Andrei Boar, investigador de l’Observatori de Sostenibilitat de la UPF-BSM, ha destacat que una de cada tres empreses que arriben a Lleida coneixen les seves potencialitats. “I això és el que ens interessa promocionar: les oportunitats de Lleida i les grans oportunitats que presenta, a vegades poc conegudes fins i tot dins de Catalunya”, ha apuntat.