Article de Jaumé Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida

Ser l’altaveu de més de 33.000 empreses i el motor de la seva competitivitat és molt més que un repte; és una responsabilitat que la Cambra de Comerç de Lleida assumeix amb orgull i determinació. En un territori que evoluciona dia a dia, ens hem consolidat com un aliat imprescindible per al comerç, la indústria i els serveis, defensant els seus interessos i oferint eines clau per al seu creixement. Però, com es transforma aquesta missió en acció?

Des de la formació fins a la internacionalització, passant per la transformació digital i el suport al comerç local, la Cambra ha desplegat un ventall d’iniciatives que han marcat la diferència. En el període 2019-2024, ha format milers de joves, directius i empreses, obrint les portes a nous mercats i projectes que situen Lleida al mapa global. Així mateix, ha estat una veu decisiva davant les administracions, defensant les infraestructures estratègiques i les necessitats del teixit empresarial.

Aquest compromís ferm amb el territori i les seves empreses no només és una declaració d’intencions, sinó una realitat palpable en cada acció, programa i projecte que impulsa. Una tasca que es fonamenta en tres pilars essencials: un equip d’empresaris compromesos amb el projecte, unes línies de treball centrades a potenciar la competitivitat empresarial i la motivació del personal de la Cambra per avançar plegats en una direcció comuna.

Programes i fites

En el període 2019-2024, la Cambra ha dut a terme una sèrie d’iniciatives destacables que posen de manifest el seu paper essencial per al teixit empresarial. En matèria de formació, s’ha donat suport a més de 2.061 joves d’entre 16 i 29 anys, així com a majors de 45 anys, mitjançant programes del Fons Social Europeu. També s’ha impulsat la formació directiva amb més de 1.400 professionals formats i s’ha promogut l’FP Dual visitant més de 200 empreses per difondre aquesta modalitat educativa.

Pel que fa a la internacionalització, la Cambra ha assessorat 470 empreses per accedir a més de 30 mercats internacionals. Ha organitzat 13 missions comercials inverses amb la participació de 300 empreses del sector del vi i dels olis i ha elaborat 40 plans d’internacionalització per a pimes. A més, ha gestionat 38.178 certificats d’origen i quaderns ATA, facilitant les exportacions a tercers països, i ha liderat projectes europeus amb un impacte econòmic superior als 5 milions d’euros.

En l’àmbit del comerç i els serveis, la Cambra ha col·laborat amb més de 150 comerços rurals per diagnosticar i assessorar-los, evitant així la desertització comercial a zones allunyades. També ha treballat amb 5 associacions de comerciants del territori per desenvolupar projectes de dinamització. A més, ha estat clau en la transformació digital de les empreses lleidatanes, organitzant 77 jornades de sensibilització, assessorant 886 empreses i gestionant més de 13 milions d’euros en ajudes del programa Kit Digital.

La Cambra de Comerç de Lleida també col·labora activament amb les administracions públiques, gestionant encàrrecs com els 22.390 expedients tramitats a través de l’Oficina de Gestió Empresarial, la distribució de 90.997 vals comercials i l’homologació de 334 establiments comercials. En l’àmbit turístic, ha certificat 84 establiments per potenciar el sector al territori.

Finalment, cal destacar la tasca de lobby de la Cambra de Comerç de Lleida, defensant les infraestructures estratègiques i actuant com a òrgan consultiu en propostes legislatives que afecten el comerç, la indústria i els serveis. Durant aquest període, s’han realitzat més de 1.265 actuacions per protegir i impulsar el teixit empresarial de Lleida.

Amb aquesta àmplia activitat, la Cambra de Comerç de Lleida reafirma el seu compromís amb el desenvolupament econòmic, social i empresarial de les Terres de Lleida, contribuint a la competitivitat i sostenibilitat de les empreses del territori.