Lleida acollirà del 23 al 26 de gener la divuitena edició de la International Wine Business Meetings, que en aquesta ocasió compta amb Panamà, República Dominicana i Costa Rica com a països convidats. I és que, fruit dels bons resultats comercials de les anteriors edicions, part dels cellers participants van sol·licitar a la Cambra de Comerç de Lleida l’organització d’una trobada amb importadors d’aquests mercats. El certamen, organitzat per l’ens cameral, compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, el Departament d’Agricultura a través de Prodeca, Caixabank i Acció.
Els objectius principals d’aquesta XVIII edició són tres: donar a conèixer la qualitat i diversitat dels vins catalans entre els països participants; crear llaços de relació entre empresaris, productors i els principals importadors del sector, permetent que els productors puguin mostrar les seves finques i cellers als convidats estrangers; i augmentar les exportacions de vins catalans a Panamà, Costa Rica i República Dominicana.
Durant els dies que dura l’Internacional Wine Business Meetings s’han programat diverses accions. Per una banda, reunions entre representants dels cellers i els importadors, que tindran lloc al Palau de Congressos-La Llotja els dies 24 i 25 de gener. Per altra banda, també s’han previst dinars-networking, així com visites privades a cellers, concertades durant els B2B entre cellers i importadors.
Per què Panamà, Costa Rica i República Dominicana?
En el cas de Panamà, tot i ser un país amb poca tradició de consum de vi -la cervesa és la beguda alcohòlica més consumida-, les importacions de vi no han deixat d’augmentar en els últims anys. En aquest sentit, en els últims 5 anys, han augmentat un 14% en volum i un 26% en valor, assolint l’any 2021, 23,64 milions d’USD. La demanda panamenya se centra sobretot en vins negres monovarietals i jovel, del segment de preu mitjà.
Per la seva banda, a Costa Rica, que ha estat tradicionalment el mercat més important per al sector del vi de tota Amèrica Central, les importacions van superar els 30 milions d’USD l’any 2021. En aquest cas, el tipus de vi més consumit també és el negre.
Per últim, el mercat dominicà del vi ha crescut de forma imponent en els últims anys. Dels 44 milions d’USD que s’importaven l’any 2017 s’ha passat als 60 milions actuals. En aquest país, el consum va augmentar un 4% l’any 2021 i es preveu que aquesta tendència es mantingui amb un creixement anual superior al 2% en els propers cinc anys.