Lleida acollirà del 2 al 6 d’octubre una nova edició de la International Wine Business Meetings; i ja en van dinou. En aquesta ocasió compta amb Japó, Singapur i Vietnam com a països convidats. I és que, fruit dels bons resultats comercials de les anteriors edicions, part dels cellers participants van sol·licitar a la Cambra de Comerç de Lleida l’organització d’una trobada amb importadors d’aquests mercats. El certamen, organitzat per l’ens cameral, compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, el Departament d’Agricultura a través de Prodeca, Caixabank i Acció.
Donar a conèixer la qualitat i diversitat dels vins catalans entre els països participants; crear llaços de relació entre empresaris, productors i els principals importadors del sector, permetent que els productors puguin mostrar les seves finques i cellers als convidats estrangers; i augmentar les exportacions de vins catalans a Japó, Singapur i Vietnam, són els objectius principals d’aquesta XIX edició.
Durant els dies que se celebra l’Internacional Wine Business Meetings s’han programat diverses accions: reunions entre representants dels cellers i els importadors, que tindran lloc al Palau de Congressos-La Llotja els dies 3 i 4 d’octubre; visites privades a cellers i dinars-networking.
Per què Japó, Singapur i Vietnam?
Japó, amb una població que supera els 125 milions, és el cinquè país amb majors importacions de vins. L’any 2021, les importacions van assolir els 244 milions de litres i el seu valor ha augmentat un 9%. I tot i que en la majoria dels països asiàtics el vi no és una beguda tradicional, a Japó, el seu consum per càpita és un dels més elevats de la zona, amb 3,5 litres anuals segons l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi.
Per la seva banda, Vietnam, tot i tractar-se d’un mercat de difícil accés, viu des de ja fa uns anys uns creixements anuals d’entre el 5 i el 10%. També cal tenir en compte que des de fa un temps els aranzels actuals per al vi són del 25% -fa molt poc temps eren del 50%-. I gràcies a l’Acord de Lliure Comerç els aranzels dels vins europeus s’aniran reduint paulatinament fins que l’1 d’agost de 2027 hauran desaparegut completament. Per tant, cal començar a treballar ara per a tenir-hi presència quan arribi aquest moment.
Finalment, Singapur és un mercat que va més enllà del vi que consumeix. És també plataforma de reexportació a altres països del sud-est asiàtic. Concretament, gairebé la meitat del vi que importa acaba sent reexportat a altres països com Japó, Hong Kong, Xina o altres destins menys importants com Malàisia, Indonèsia, Cambodja, Tailàndia i Vietnam.