Les inversions públiques realitzades a la província de Lleida han perdut força en els últims 10 anys, segons s’ha donat a conèixer aquest dijous durant la presentació d’un estudi encarregat per la Cambra de Comerç de Lleida al gabinet d’estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona.
La inversió executada pel conjunt del sector públic de la Generalitat en el període de 2001 a 2020 a les 13 comarques de Lleida va ser de 4.237,6 milions d’euros, equivalent a l’11,3% dels 37.524 milions d’euros de la inversió total de Catalunya. Els diners s’han destinat majoritàriament a “inversions del sector d’infraestructures de comunicacions viàries i transport, infraestructures agràries, turisme, salut i telecomunicacions -desplegament de la fibra òptica-”, segons ha explicat Carme Poveda, directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona. La inversió per habitant i any del període més recent (2013-2020) seria de 195 euros a les comarques de Lleida, un 68% superior als 116 euros de Catalunya.
Pel que fa a les dades d’inversió del Govern espanyol –únicament disponibles en pressupost, no en execució-, s’obté un volum acumulat del 2010 al 2022 de 1.409,7 milions d’euros en inversions reals destinades a despeses de l’administració i empreses i fundacions públiques. Una quantitat que suposa un 7,6% dels 18.636,2 milions d’euros pressupostats per al conjunt de Catalunya en els mateixos anys. “Una previsió de despesa que ha caigut molt dràsticament fruit de la crisi financera del 2008 i de la finalització/reducció de les inversions en grans projectes, com és el cas de l’AVE o el canal Segarra-Garrigues”, ha apuntat Alícia Casart, directora d’Estudis d’Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona. La inversió pressupostada per habitant el 2022 a la província de Lleida per part de l’Estat és de 180 €/habitant el 2022, un 80% inferior als 911 €/habitant del 2010.
Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida, ha demanat a les administracions competents “inversions intel·ligents”, és a dir, que tinguin en compte el retorn econòmic que reportarà al territori i la possibilitat d’arrelar a la població a ell. “Hem de saber aprofitar els fons Next Generation per transformar l’economia del territori. Estem davant d’una gran oportunitat i hem de saber aprofitar-la”, ha apuntat Saltó.
Finalment, el màxim dirigent de l’ens cameral lleidatà ha avançat també que l’estudi tindrà una continuïtat i que la intenció de la Cambra de Comerç de Lleida és presentar la situació actualitzada cada any, per saber quina és la inversió i analitzar les possibilitats de futur.
Consulta l’estudi ‘La inversió pública a la província i comarques de Lleida’