Lleida acollirà per primera vegada la trobada de negocis Olive Oil Business Forum que comptarà amb la participació de vuit compradors provinents de quatre països d’Europa i Àsia (Alemanya, Regne Unit, Japó i Taiwan) que es reuniran amb una vintena d’empreses catalanes amb l’objectiu de posar en comú els seus interessos i generar fluxos de negoci.
PRODECA – Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, juntament amb ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, i la Cambra de Comerç de Lleida, organitza aquesta trobada que tindrà lloc els propers 7, 8, 9 i 10 de novembre a la Llotja de Lleida i comptarà amb la presència del secretari d’Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol, el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, i el Diputat i Vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert,.
El programa inclourà, durant la primera jornada, un tour oleoturístic amb els importadors i compradors internacionals a La Granadella (Les Garrigues), on tindran l’oportunitat de visitar els camps d’oliveres, els establiments de les cooperatives de la zona i el Museu de l’Oli i el Centre de la Cultura de l’Oli, amb l’objectiu de conèixer de prop la cultura gastronòmica de l’oli.
Per la tarda, està prevista la benvinguda institucional per part de les autoritats, amb la intervenció de la responsable del sector de l’oli de Prodeca, Rosalba Arrufat, per presentar als compradors internacionals el potencial de Catalunya com a hub gastronòmic i agroalimentari, i que servirà de preludi a dues intenses jornades de trobades B2B entre importadors i empreses inscrites dels dies següents.
La segona i tercera jornada està previst el bloc comercial. Al matí estan previstes les entrevistes B2B seguint una agenda preestablerta entre els empresaris catalans i els operadors internacionals. Per la tarda, els importadors tindran la possibilitat de visitar presencialment la seu d’algunes empreses productores.
Les reunions es realitzen d’acord amb una agenda preestablerta per l’organització i cerquen maximitzar els resultats comercials per a les empreses catalanes del sector oleícola. L’objectiu és consolidar una plataforma estable de negoci per unir els interessos de totes les parts i generar fluxos de negoci en mercats estratègics.
Empreses catalanes participants:
- ACTELGRUP (Segrià) – www.actelgrup.com
- AGRICOLA SANT JOSEP COOPERATIVA (Tarragonès) – www.agricolasantjosep.com
- DAULIBA (Pla d’Urgell) – www.dauliba.com
- ETIM – COOPERATIVA FALSET MARÇÀ (Priorat) – www.etim.cat
- FRUITS DE PONENT – GRUP COOPERATIU (Segrià) – www.ordeponent.com
- GRUP PONS (Segrià) – www.grup-pons.com
- L’OLIVERA (Urgell) – www.olivera.org
- LES CABANES (Garrigues) – www.olilescabanes.com
- MESTRAL – COOPERATIVA CAMBRILS (Baix Camp) – www.coopcambrils.com
- NOSTRAT GOURMET (Segrià) – www.nostratgourmet.com
- OLI MIGJORN (Bages) – www.olimigjorn.com
- OLICATESSEN (Garrigues) – www.olicatessen.com
- OLIS BELLAGUARDA (Garrigues) – www.olisbellaguarda.com
- OLIS ESSENCIALS (Alt Empordà) – www.canigooil.com
- OLIS SOLÉ (Baix Camp) – www.olissole.com
- OOVE DEGUSTUS (Garrigues) – www.olidegustus.com
- PRIORDEI (Priorat) – www.priordei.com
- TERRA LA VITA (Bages) – www.terralavita.es
- TERRALL DE SANT ISIDRE (Garrigues) – www.terrall.es
Catalunya, on l’oli és cultura
A Catalunya hi ha prop de 108 mil hectàrees de terra dedicada a olivera, un 14% de la superfície de conreu, que proporcionen la matèria primera, l’oliva, per a una de les indústries amb més potencial: la de transformació, envasament i comercialització d’oli d’oliva, amb gairebé un 2,87% de la indústria agroalimentària de Catalunya.
La varietat d’oliva més abundosa per a l’elaboració d’oli és l’arbequina, una de les més preuades en els mercats internacionals. Les empreses també posicionen en el mercat elaboracions i cupatges d’altres varietats, com l’empeltre, la morruda, la sevillenca, la farga, l’argudell, la corivell o la verdal. Totes les varietats d’oliva produeixen olis verges excel·lents, cada un amb unes característiques pròpies pel que fa a sabor i aroma.
El sector de l’oli d’oliva, un sector amb projecció internacional
L’estudi també subratlla que un 30% de les empreses del sector exporta els seus productes a altres mercats. A nivell d’exportacions, l’oli d’oliva va assolir al 2021 la xifra de 368,21M €, el 2,86% de valor total de les exportacions agroalimentàries catalanes, amb un increment del 6,47% del valor respecte l’any anterior, i les 110.918 tones, un 12% menys en relació amb el 2020, fet que consolida el camí del volum al valor de les exportacions d’oli d’oliva català.
Aquesta tendència de creixement s’ha fet palès en els primers 8 mesos de l’any 2022, en que les vendes d’oli d’oliva en relació amb el mateix període del 2021, s’han incrementat un 50% en valor i un 21% en volum.
Els principals països receptors d’oli d’oliva catalans el 2021 han sigut Itàlia, Brasil, França, Regne Unit i els Estats Units, que sumen més de la meitat de les vendes catalanes d’aquest producte a l’exterior.
A l’Olive Oil Business Forum participen quatre mercats potencials per al sector en els que es preveu un creixement del valor del consum d’oli d’oliva del 6,42% en els propers 5 anys.