L’economista Oriol Amat analitza les claus per seguir creixent en anys difícils en el marc del cicle de conferències Innovació I Competitivitat de la Cambra de Lleida
“Les empreses amb alts índexs de creixement en temps difícils són aquelles que aposten per la innovació i les persones, per una estratègia de diferenciació de la competència però que no obliden camps com el lideratge, unes finances prudents, i la bona gestió dels costos que les fa més eficients”, ha dit l’economista Oriol Amat, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, en el marc de la primera Conferència del Cicle Innovació i Competitivitat que organitza la Cambra de Comerç de Lleida.
En l’anàlisi de la situació actual de l’empresa catalana, Amat ha constatat que les empreses estan augmentant de manera substancialment les seves vendes, els beneficis i la rendibilitat d’acord amb les dades de la Cambra de Comerç. Una situació que té molt a veure amb la internacionalització de l’empresa, ja que l’any 2016, i segons dades de C-Intereg, el 62% de les vendes fora de Catalunya va als mercatsx internacionals, mentre que el 38% es ven a la resta d’Espanya. Una situació que “ha girat com un mitjó” les dades registrades el 1995 quan només el 36,5% de les vendes de les empreses catalanes anaven a clients de fora de l’Estat espanyol.
Amat ha explicat que d’acord amb les dades d’IDESCAT i de l’Observatori del Treball i Model productiu 2018 de les 619.500 empreses que hi ha a Catalunya, pràcticament el 99% tenen plantilles que no superen els 50 treballadors, una xifra que ha crescut un 5.5% respecte al 2015, mentre que les empreses entre 50 i 199 treballadors han crescut un 13,5%, recuperant pràcticament la caiguda experimentada a l’inici de la crisi. En aquest sentit, Amat ha posat èmfasi en les dades d’Eurostat en les que es compara la composició empresarial catalana amb la de països com Alemanya, França Itàlia, Espanya o el regne Unit. D’acord a les dades, les dades d’empreses amb més de 50 treballadors a Catalunya (1.2%) són similars a les del Regne Unit (1.8%) duplicant la presència d’empreses amb més de 50 treballadors que hi ha a Espanya o a Itàlia (0.6% respectivament).
Un altre dels temes tractats ha estat les empreses d’alt creixement., que són aquelles que incrementen les vendes un 15% anual durant un mínim de quatre anys, amb m´s de 10 empleats i amb rendibilitats positives. A Catalunya hi ha 357 empreses Exemples d’empreses d’alt creixement són empreses del sector com la biomedicina (Grífols), els videojocs (Social Point SL), o l’agroalimentació (Casa Ametller, Liquats Vegetals). D’empreses d’alt creixement també n’hi ha de Lleida: Roca Fariners (Agramunt), Sustainable Agro Solutions (Almacelles), Ideacer Inox (Bellvis), Companyia general d’Olis d’Oliva de Catalunya (Borges Blanques), Indros Linyola (Linyola), Nayper Motor (Llieda), Cubas Segre (Lleida), Fontaneria Acosta (Lleida), Airfrio Lleida (Lleida) i Usualla Logística (Lleida).
En aquest sentit, l’economista ha posat sobre la taula que les claus de les empreses excel·lents passen per les retribucions variables. “Es tracta d’empreses que incentiven els suggeriments, busquen consensos, escolten al client i vetllen pel benestar dels seus treballadors”, ha comentat Amat.
Finalment, l’economista català ha assenyalat que ens trobem en un moment bo per a l’economia i per a les empreses catalanes en la que es produirà una major generació de riquesa i una millor posició financera amb menor endeutament empresarial així com un baix cost per al finançament d’operacions. Tot plegat redundarà en una major ocupació i rendibilitat.