El projecte CIRCOLIVE té com a objectiu donar suport a la transició de la UE cap a una economia circular (EC) mitjançant la millora de les habilitats empresarials circulars dins del sector de l’oli d’oliva, promovent la valorització de residus i subproductes al llarg de la cadena de valor.
El projecte reuneix un consorci de 9 socis de 5 països europeus (Croàcia, Grècia, Itàlia, Portugal i Espanya).
– Vakakis and Associates S.A. (Grecia) (Coordinador) – http://vakakis.gr/
– Universidad Agrícola de Atenas (Grecia) – https://www2.aua.gr/en
– Associaçăo Check-IN – Cooperaçăo e Desenvolvimento (Portugal) – https://checkin.org.pt/en/home-english/
– Agrifood Clust-ER (Italia) – https://agrifood.clust-er.it/en/
– Istituto Formazione Operatori Aziendali (Italia) – https://www.ifoa.it/en/
– Cámara de Comercio de Lleida (España) – https://cambralleida.org/
– Fundacio Eurecat (España) – https://eurecat.org/
– Instituto de Agricultura y Turismo (Croacia) – http://www.iptpo.hr/
– Universidad de Bolonia (Italia) – https://www.unibo.it/en/homepage
Objectius
El projecte ‘Desenvolupament d’habilitats per a la introducció de models de negoci circulars i tecnologies digitals en el sector de l’oli d’oliva’ està finançat per l’Agència Executiva Europea d’Educació i Cultura.
El sector agrícola consumeix el 2% de la demanda mundial d’energia i representa el 38% de l’ús de la terra, contribuint significativament a les emissions de GEH. La reforma de les pràctiques agrícoles pot assolir entre el 21% i el 40% dels objectius de reducció d’emissions per a 2030. L’oli d’oliva és un producte dietètic crucial, amb la UE liderant la producció mundial amb un 70%. El projecte està dirigit al sector de l’oli d’oliva a Espanya, Itàlia, Grècia, Portugal i Croàcia, on els oliverars cobreixen gairebé 5 milions d’hectàrees.
El projecte CIRCOLIVE té com a objectiu donar suport a la transició de la UE cap a una economia circular mitjançant la millora de les habilitats empresarials circulars dins del sector de l’oli d’oliva, promovent la valorització de residus i subproductes al llarg de la cadena de valor.
Els objectius específics inclouen:
- Impulsar l’adaptació de la FP: Desenvolupar plans d’estudis transnacionals per satisfer les necessitats emergents de competències empresarials circulars, ajudant el sistema de FP a donar suport a la transició cap a l’EC del sector oleícola.
- Desenvolupament de capacitats: Dotar els petits operadors de competències en models de negoci circulars i àmbits de tecnologia profunda dins del sector agroalimentari, fomentant les actituds empresarials i la innovació a tota la cadena de valor de l’oli d’oliva.
- Facilitar el flux de coneixement: Promoure la col·laboració entre els sectors d’educació superior, formació professional, investigació, sector públic i empresarial a Espanya, Itàlia, Grècia, Portugal i Croàcia per desenvolupar models de negoci circulars holístics per a la valorització de residus i subproductes de les olives.
A través de diverses accions:
- Identificació de les necessitats circulars del sector de l’oli d’oliva i de les capacitats i/o professions emergents per a la transició del sector cap a una economia circular als 5 països.
- Anàlisi i desenvolupament de models de negoci circulars holístics per a la valorització de residus i subproductes de l’oliverar amb l’objectiu de donar suport i promoure la innovació per a la transició circular.
- Disseny i pilot de plans d’estudi de formació professional sobre competències per al negoci circular i l’emprenedoria en la producció d’oli d’oliva a petita escala.
- Desenvolupament i pilot de programes de formació contínua per micro i petites empreses per augmentar les competències en la implementació de models de negoci circulars al llarg de la cadena de valor i en àmbits de deep tech en el sector agroalimentari.
Enllaç a la web: https://circolive.eu/
Contacta
Si vols més informació sobre el programa pots posar-te en contacte amb Esther Garcia o Aida Villar ( 973 23 61 61 egarcia@cambralleida.org | avillar@cambralleida.org) o omplir el formulari següent: