Un centenar d’empreses lleidatanes han assistit aquest dimarts a la jornada sobre els reptes actuals de la Responsabilitat Social de les Empreses i l’activisme empresarial, organitzada per la Cambra de Comerç de Lleida i Respon.cat.

Les empreses cada cop més se senten corresponsables del futur de la humanitat i gestionen la seva responsabilitat envers la societat per aportar solucions i contribuir al desenvolupament sostenible. Potser encara són poques, però el creixement ha estat espectacular en els darrers anys. Amb aquesta jornada s’ha volgut convidarles empreses lleidatanes a seguir avançant en la gestió de la seva responsabilitat social i orientar-les a un major sentit de propòsit.

El Dr. Josep Santacreu i Bonjoch és un líder pioner i reconegut en el món de la responsabilitat social. Ha impulsat aquest enfocament de gestió vinculat al model d’empresa durant més de vint anys a DKV Assegurances, on és conseller delegat, alhora que ha promogut moltes iniciatives de la societat civil, com ara Respon.cat, on ara és president d’honor.

Santacreu, en el seu vessant d’activista empresarial, acaba de publicar el llibre Planta’t, on posa l’emergència climàtica al centre del debat. Alerta que la crisi climàtica és un problema de salut pública, que serà un dels grans reptes de futur al món. Ha estat presentat per Jordi Juanós Amperi,  director de la fundació Plant for the Planet, una de les iniciatives que ha promogut. Santacreu va alertar que vivim dos anys menys per la contaminació i cal actuar urgentment: primer parant les emissions; segon preservant els ecosistemes actuals; i tercer plantant arbres allà on puguem. Però mentrestant els governs estan incentivant l’ús de combustibles fòssils.

Rafel Oncins Pujol, director d’RSC de PlusFresc, presideix Respon.cat a nivell català des de fa mig any i la Comissió de Sostenibilitat de la Cambra de Lleida. Oncins ha reiterat la voluntat de les cambres de continuar avançant amb Respon.cat en construir un teixit empresarial socialment responsable i fer-ne créixer la implantació a Lleida. Oncins ha convidat les empreses lleidatanes a sumar-se a Respon.cat -entitat empresarial que va néixer per impuls de les cambres- i ha presentat diferents programes que s’hi desenvolupen, acompanyament a pimes per gestionar la seva RSE, espais de treball i eines per fomentar que les empreses desenvolupin un nou sentit del propòsit vinculat a la Responsabilitat Social i sumar per construir, també a Lleida, un territori socialment responsable.

Josep Maria Canyelles i Pastó, expert en RSE i coordinador de Respon.cat, ha explicat com cal integrar i gestionar estratègicament els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), orientats al propòsit empresarial. Canyelles va explicar que els ODS és allò que tots volem per al món, però que després s’ha d’integrar a cada empresa per mitjà d’un enfocament de responsabilitat social, el qual té diferents estadis. El més elevat de tots és el sentit de propòsit i de creació de valor compartit.

L’espai de col·loqui d’aquesta jornada l’han obert tres empreses de Lleida membres de Respon.cat. Lurdes Biosca Bell-lloc, directora corporativa de B-BIOSCA, ha explicat que al 2008 van iniciar-se en la gestió de la responsabilitat social amb el programa RSE.Pime de les Cambres i Respon.cat i que finalment l’RSE és voler fer les coses bé, i alhora comunicar-les per generar consciència. Dolors Rallo Lozano, directora de Recursos Humans de Biovert, ha manifestat que tots tenim la possibilitat de fer alguna cosa perquè això canviï. En el seu cas, tot va sortir d’un dia que es van preguntar: “I perquè no podem ser una empresa socialment responsable? Per què no podem fer coses petites per fer el món millor?” I es va convertir en una pluja fina que ens ha d’anar calant a tots. Per la seva banda, Teresa Benet Balagueró, de la Fundació Ilersis, ha mostrat una visió des del tercer sector, explicant que fa molts anys que van adquirir el compromís de certificar-se en RSE “malgrat la creença de que les entitats socials ja són socialment responsables, cosa que no és certa sinó que les coses s’han de gestionar per aspirar a l’excel·lència”.

A partir d’aquí, Respon.cat convidarà les empreses interessades a participar en les reunions territorials de Respon.cat, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç, amb l’objectiu de poder donar una resposta més propera i crear xarxa d’empreses compromeses.

Respon.cat, iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya, és una associació que agrupa més d’un centenar d’empreses compromeses amb el progrés de la seva RSE i que pretén fer de Catalunya un territori socialment responsable. Va néixer el 2014 com a organisme empresarial de referència en RSE a Catalunya, i disposa d’un Consell social amb les principals organitzacions empresarials de Catalunya. Funciona amb grups de treball, espais d’aprenentatge i de cocreació per a les empreses membres, i organitza anualment els Premis Respon.cat i el programa d’acompanyament RSE.Pime.