Article de Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida

Que les noves tecnologies han vingut per quedar-se ho tenim clar. Però que les aplicacions de precisió i mesura han vingut per quedar-se, també. I és de vital importància que comencin a implantar-se com més aviat millor en els diferents processos del camp per gestionar de la millor manera els recursos dels quals disposem, principalment els que són escassos, com per exemple l’aigua.

L’automatització, la intel·ligència artificial, la robòtica, els drons, els satèl·lits… s’apliquen ja avui dia en algunes explotacions. Tot i que són les mínimes. I necessitem que aquesta experiència i coneixement de grans extensions, pugui captar nous adeptes i els petits agricultors també puguin endinsar-se en aquest món de les noves tecnologies.

I l’Àrea 5G de Ponent, impulsada per la Cambra de Comerç de Lleida, la Fundació I2CAT, la Fundació Mobile World Capital, Generalitat, Diputació i Ajuntament de Lleida, hi té molt a dir. Ja que aquesta nova connectivitat ofereix molt més ampli de banda, la capacitat de gestionar molts dispositius a l’hora i molt baixa latència. I permet, juntament amb altres tecnologies com poden ser l’Internet de les Coses (IoT), la intel·ligència artificial (IA), els satèl·lits o els drons, implementar millores importants a les nostres terres, així com resoldre molts dels reptes que ens troben avui dia en l’agricultura.

Totes aquestes tecnologies 4.0 permeten donar una informació addicional a l’agricultor per conèixer si treu el màxim rendiment a les seves terres. Treballar la detecció del fruit i el seu tamany, l’ús adequat dels fitosanitaris, el ritme de producció, l’optimització de l’aigua… és vital per la nostra agricultura. I els centres de recerca juguen aquí un paper molt important. Qualsevol tecnologia i/o investigació ens ha d’ajudar a prendre millors decisions. Només així serem més sostenibles, eficients i competitius.

Tots aquests canvis són només alguns dels que es van presentar en l’Àgora Tecnològica de la Fira de Sant Miquel, un espai impulsat per la Cambra de Comerç de Lleida, en el qual es van programar desenes de ponències en aquesta línia.

El canvi climàtic juga també un paper primordial en aquests avenços. Però gràcies a la facilitació d’informació per part de satèl·lits, drons, robots i altres dispositius, avui dia podem preveure canvis i alteracions en les collites, així com possibles tempestes i/o canvis dràstics de temperatura.

Empreses de serveis

La teoria és clara, però posar-ho a la pràctica genera uns costos extres que molts pagesos no podem assumir. El cost de les noves tecnologies és molt elevat. És per això que ja estan apareixent algunes empreses de serveis al nostre territori que el que fan és ‘treure’ la feina a l’agricultor i assessorar-lo per aconseguir el màxim rendiment de la seva extensió. Ells tenen les màquines i el coneixement, i això també cal aprofitar-ho. I així també redueix una important despesa al pagès.

El futur del sector exigeix modernitzar les terres, fer-les més rendibles i més eficients. Només així aconseguirem ser més competitius. I en aquesta línia, l’ens cameral ha creat una nova comissió d’innovació i noves tecnologies per analitzar i aplicar aquestes oportunitats. Perquè entre tots hem de ser capaços d’identificar els agents del territori implicats, detectar les necessitats del camp i implementar les noves solucions i serveis per ajudar a l’agricultura i la ramaderia. 

Ara més que mai cobra força la dita: Renovar-se o morir!