Article de Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida

Arrenquen un nou any. I amb ell, 365 dies de noves oportunitats. Dotze mesos per posar en marxa i aconseguir totes aquelles fites que el territori de Lleida, des de la Plana, Pirineu i Aran, necessita. 

Som conscients que els reptes són molts, i feixucs; però molts dels plans vitals per les nostres empreses i territori demanen una atenció immediata i una acció decidida. I ha arribat el moment.

Un dels projectes clau avui dia és el Polígon Torreblanca-Quatre Pilans; una prioritat indiscutible. Cal aprovar ja el pla director. Els empresaris i el territori no poden permetre’s més retards. Tampoc podem deixar escapar l’interès d’empreses per instal·lar-se al nostre territori. 

L’estació Intermodal és clau que estigui ben connectada des del punt ferroviari amb els ports estratègics de Tarragona i Barcelona, una connexió fonamental per al nostre creixement sostenible i econòmic. Així com el desenvolupament de diferents polígons en diferents poblacions per atendre les necessitats locals. L’activitat econòmica és arrelament i atracció del talent al territori.

El Pla de Rodalies de Lleida no pot continuar essent ignorat. La manca d’eficàcia afecta directament la sostenibilitat, la mobilitat dels ciutadans i les empreses. Exigim un pla urgent que millori aquesta situació i garanteixi una mobilitat eficient.

En la mateixa línia, des de la Cambra de Lleida reivindiquem de nou el Pla Especial de l’Estació. Des del punt de vista del comerç, pot ser un element vital per al desenvolupament econòmic de la ciutat i la comarca..

Parlant d’infraestructures, cal avançar en el desdoblament de la l’N-230, l’autovia fins a Balaguer, l’eix pirenaic N-260, la connexió AP-2 amb el túnel del Coll de Lilla i millorar el manteniment dels últims trams que queden de l’autovia A-2. També apostar per la modernització dels canals. Així com continuar treballant amb l’aeroport d’Alguaire en el desenvolupament d’activitat del New Space, la indústria aeronàutica i de la formació. Millores crucials per al creixement i la competitivitat de la nostra regió.

Necessitem augmentar les inversions en recerca per la Universitat de Lleida i centres tecnològics, per augmentar la transferència de coneixement a les empreses del territori i aquestes poder innovar en productes i serveis. Continuar invertint en el Parc Agrobiotech i el BIOHUB CAT és molt important per al desenvolupament de la bioeconomia.

També és fonamental que els pressupostos, tant de la Generalitat com de l’Estat, es compleixin i s’executin com a mínim al 90% -en anys anteriors, el grau d’execució pressupostària ha estat molt inferior al fixat-. Això garantirà que tots els projectes que s’aprovin es materialitzin i contribuiran alhora al desenvolupament de Lleida.

Finalment, també vull demanar una inversió significativa en el Turó de la Seu Vella. Aquest emblema cultural té el potencial de ser un atractiu turístic i econòmic per a la ciutat; i per tant, hem de convertir-lo en una destinació única que atregui visitants i beneficiï els negocis locals i el territori.

En resum, Lleida enfronta aquest 2024 reptes importants que necessiten atenció i acció immediata. Tots ells són per nosaltres veritables preocupacions, que de portar-se a terme suposarien un canvi significatiu per al territori de Lleida, el Pirineu i l’Aran. Esperem que es facin realitat!