Les infraestructures són pilars bàsics del creixement de qualsevol estat, nació o territori; una peça clau en el desenvolupament empresarial i econòmic de qualsevol indret. Està demostrat que el fet de disposar d’una estratègia en el camp de les infraestructures genera un augment del PIB d’aquella zona de manera substancial. És per això que ens calen importants inversions en infraestructures de tot tipus, sense oblidar-nos en ple segle XXI d’aquelles que generin connectivitat digital a la Plana de Lleida, el Pirineu i l’Aran.

La situació geoestratègica de Lleida i els seus municipis esdevé un avantatge competitiu que no podem deixar escapar. Tampoc podem permetre que hi hagi una fuga de talent emprenedor cap a les comarques veïnes. Per això és tan important potenciar i apostar per millorar les infraestructures del nostre territori, amb l’objectiu de fer atractiva la zona i oferir més competitivitat a les empreses que es queden aquí.

Des de la institució que represento considerem que és vital disposar d’infraestructures d’acollida, que permetin a les empreses apostar pel nostre territori. A hores d’ara, la demarcació de Lleida, i més concretament Lleida ciutat, no disposa de sòl suficient per activitats empresarials. És de vital importància activar Torreblanca-Quatre Pilans i noves zones logístiques que ens permetin garantir la implantació de noves activitats empresarials a les nostres terres.

Tot i que no n’hi ha prou amb la creació de sòl destinat a activitats empresarials. Cal també una millora de les infraestructures de la demarcació, en tots els sentits; llargues reivindicacions reclamades per tots els agents socials de la nostra demarcació. Des del rescat de l’autopista AP-2; passant per les millores del ferm de l’A-2, en tot el tram que discorre per la nostra demarcació; una major connectivitat amb el Port de Tarragona, el que suposa la millora del tram de l’N-240 entre Lleida i Borges, i la connexió del Túnel de Lilla amb l’AP-2; l’acabament de la carretera A-14, entre Lleida i Vielha, que actuarà de connexió amb França; passant per la finalització del tram final de l’A-22, carretera que uneix Lleida i Osca, amb l’objectiu de potenciar l’Eix Cantàbric-Mediterrani.

En l’àmbit ferroviari, és vital l’adaptació dels estàndards ferroviaris europeus en el tram Madrid-Saragossa-Monzón-Lleida-Tarragona, principalment pel que fa al tràfic de mercaderies. Però també cal posar especial atenció en el desenvolupament del Pla de Rodalies que la Generalitat de Catalunya planteja per Lleida. I no hem de deixar de banda una infraestructura com és l’estació de mercaderies del Pla de Vilanoveta, hub intermodal que ens pot ajudar a connectar amb els ports de Barcelona i Tarragona.

Des de la vessant aeroportuària, cal aprofundir en el model de negoci que s’està desenvolupant a l’aeroport d’Alguaire, buscant alternatives rendibles, que generin ocupació i que permetin augmentar la competitivitat logística de les nostres empreses.

Noves oportunitats

En un context de crisi econòmica i sanitària, el qual ha trastocat estructures que pensàvem fortes i ha generat canvis en el model organitzatiu, és de vital importància apostar per les telecomunicacions. És per això, que un dels reptes més importants que tenim per davant és l’arribada de la fibra a tots els municipis i polígons industrials de la demarcació. Una fita que milloraria, i molt, la competitivitat de les empreses del nostre territori i facilitaria el seu dia a dia. Un pas endavant que suposaria connectivitat i cohesió territorial.

Necessitem que el 5G s’estengui per tota la demarcació. I per això, cal potenciar els ajuts del Next Generation, ja que tota crisi ve acompanyada d’una oportunitat. I amb l’ajuda de tots podem treure rèdit d’aquesta situació. En aquest sentit, des de la Cambra de Comerç de Lleida, i conjuntament amb operadors com Telefònica, la Fundació Mobile World Capital, la Generalitat de Catalunya, i amb el suport de la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida, hem tirat endavant el projecte de Lab 5G, una infraestructura que permetrà a les empreses lleidatanes desenvolupar iniciatives en aquest àmbit.

Les crisis esdevenen oportunitats per reformular situacions. Cal fer una aposta clara i decidida per millorar i reforçar les infraestructures de la nostra demarcació i de retruc augmentar la competitivitat de les empreses del nostre territori. El grup de treball G6 (format per la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, la Delegació del Govern de la Generalitat a Lleida, la Universitat de Lleida i les dos Cambres de Comerç) serà clau per definir l’estratègia compartida de les nostres terres. És la nostra oportunitat per afrontar amb garantia els reptes econòmics, empresarials i socials que ens depara aquest segle XXI. Ara és el moment!