Article de Manel Llaràs, president de la Comissió de Comerç i Turisme de la Cambra de Comerç de Lleida

El comerç està patint, i molt! Juntament amb la restauració han estat, i continuen sent, un dels sectors més perjudicats per la pandèmia de la Covid-19. Fa temps que repetim una vegada i una altra que la ciutat de Lleida està bruta, deixada… i tots aquests factors no ajuden a reactivar el comerç de la nostra ciutat. Cal una aposta clara i decidida per revertir aquesta situació i no deixar morir l’Eix Comercial de Lleida, l’eix vertebrador del dinamisme de la nostra ciutat. Tenim clar el model de ciutat que volem? Com imaginem Lleida d’aquí a 10 anys?

Sigui com sigui, és de vital importància posar bonic l’espai, condicionar la zona, canviar el terra, netejar els carrers, més ambientació, sumar-hi música, col·locar nova senyalització, més seguretat, canviar el mobiliari urbà… també s’hauria de veure com unificar els espais tancats i que deixin de mostrar la deixadesa actual que s’hi respira. I perquè tot això sigui possible, ens cal un model de ciutat comercial, a executar de manera continuada i a llarg termini, que permeti gestionar el comerç de la ciutat com un tot, amb diferents realitats que són complementàries i a l’hora capaces de donar alternatives diferents per al públic resident, així com de generar atracció per als nous compradors.

Recuperar la zona comercial de Lleida serà clau per tenir una ciutat atractiva, tant pels visitants que l’escullen com a destinació, com pels mateixos ciutadans i veïns que hi viuen, qui també perden les ganes d’apropar-se a aquest eix vertebrador. Reactivar la zona, tan ben ubicada al centre de la ciutat, també podria suposar un aparador de cara a futures inversions privades. I per descomptat, no  hem de deixar de banda els barris que suposen una perifèria residencial de qualitat que ha de tenir la seva pròpia i especialitzada oferta comercial.

L’Eix comercial de Lleida esdevé un pool d’atracció dels compradors de fora de la ciutat que l’omplen els caps de setmana. Per aquesta raó no podem permetre la localització de nous formats a la perifèria que provocaria una desertització d’aquest centre comercial a cel obert. Existeixen força exemples a escala nacional i internacional de desaparició dels comerços dels centres històrics i del seu impacte, pel canvi de model comercial. En aquest sentit, també hem de ser capaços d’aprofitar les noves tecnologies per poder complementar l’oferta multicanal de les nostres botigues. Necessitem provocar en el visitant/comprador una veritable experiència: oci i comerç han d’anar plegats. El comprador actual necessita gaudir d’una experiència vital a l’hora d’anar a comprar. És per això que cal treballar-hi de valent i facilitar la dinamització territorial de l’espai, fent més intensa l’experiència de compra i afavorint la generació d’iniciatives empresarials innovadores.

Per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida deixar morir l’Eix Comercial de Lleida tindria conseqüències devastadores; pel propi comerç i pel turisme de Lleida, però també per la imatge de la ciutat, pels seus veïns i veïnes, per la convivència, pels serveis, per la mobilitat… i una llista interminable de factors que també s’hi troben implicats.

Lleida necessita diferents opcions d’oci, esdeveniments i una millor oferta gastronòmica. Necessitem donar-li valor a la restauració, l’alimentació i el producte de la nostra terra. Necessitem també una normativa ferma, que ordeni la zona comercial per donar-li una nova cara; que segueixi una línia estètica marcada, que tot segueixi un mateix patró perquè sigui atractiu als ulls dels visitants i potencials compradors.

És per això que cal posar-hi remei com més aviat millor, i ara és el moment. És ja una necessitat invertir-hi diners. I els fons europeus sorgits arran de la Covid-19 ens poden ajudar a fer-ho possible. Cal una aposta de ciutat per dignificar i donar una imatge de Lleida diferent de la que s’està donant; pensant idees innovadores i creatives que donin un tret diferencial a la situació actual.

En aquest sentit, el Pla de Reactivació socioeconòmica de la ciutat presentat recentment per la Paeria ha de poder ajudar en aquest procés de reconversió del nostre model comercial.

També destacar que la proposta de Pla Especial de l’Estació esdevindrà una eina de dinamització comercial de la ciutat i una millora de la connectivitat entre el centre històric i els nostres barris.

La Cambra de Comerç de Lleida està treballant en unes jornades específiques que tindran lloc a la tardor per analitzar i posar sobre la taula el model de comerç que volem per Lleida. Unes jornades de reflexió amb les que comptarem amb tots els agents implicats, que ens ajudin a  reformular el model comercial de la ciutat.  En definitiva: la nostra finestra al món que hem de cuidar i mimar per poder ser un referent arreu.