Article de Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida
Les noves tecnologies han arribat per quedar-se. La intel·ligència artificial, el big data, la impressió 3D, la robòtica… són conceptes que cada dia tenim més presents en el nostre dia a dia i són múltiples les empreses que ja els apliquen per millorar processos, facilitar desenvolupaments i innovar en els diferents sectors.
És per això que des de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida apostem per aquestes tecnologies i oferim un servei obert al món empresarial per potenciar-les, ja sigui a través de jornades com les que hem organitzat aquest mes de novembre, sota el títol ‘Believe in Tech’, o bé a través de la recent creada Oficina Acelera Pyme i del Laboratori LAB 5G de l’Àrea 5G de Ponent.
Totes les empreses, inclús les pimes i les petites empreses, són capaces d’implementar aquestes tecnologies i processos. I des de la Cambra de Comerç de Lleida estem fent una important tasca de sensibilització per potenciar aquests coneixements i donar suport a les empreses per poder-ho dur a terme. Amb la col·laboració d’agents com IRTA, EURECAT i el Parc Científic de Lleida, centres que ja implementen aquestes eines i que faciliten la impulsió d’aquests nous conceptes a les companyies lleidatanes.
Són molts els pensaments i les opinions que diuen que només les grans empreses poden treballar amb intel·ligència artificial, amb impressió 3D… però no és així. De fet, tenim a les nostres terres start-ups i pimes perfectament capacitades per donar suport en aquestes noves tecnologies. Des de la Comissió de Transformació digital de la Cambra de Lleida s’està treballant en la identificació de les diferents especialitzacions digitals de les nostres empreses per tal d’ajudar el nostre teixit empresarial.
I així va quedar palès en la jornada sobre noves tecnologies organitzada per la Cambra de Comerç de Lleida el passat dia 9 de novembre, sota el títol ‘Believe in Tech’. Una proposta que va suposar una oportunitat única tant per a autònoms com per a les pimes del nostre territori per conèixer de primera mà les oportunitats que suposen la implementació de les noves tecnologies a les empreses; un factor que aporta valor al teixit empresarial lleidatà. I és que és vital que despertem inquietuds en les companyes lleidatanes i que aquestes pugin al tren de les noves tecnologies, per poder continuar al capdavant del seu sector. El matinal va comptar amb empreses pioneres en la implantació de tecnologies d’última generació com Desigual, Simon, Telefónica, Seat i TMI. Totes ells van explicar durant la seva ponència com han aconseguit aportar valor a l’empresa implementant noves tecnologies; convertint-se així en referents del sector. Tot i que també han volgut deixar palès alguns ítems importants; com per exemple que no tot és solament creativitat, sinó que hi ha una metodologia al darrere; que innovar és possible solament si hi ha una inversió en talent i en coneixement; i que col·laborar, compartir i cooperar és la clau per continuar avançant.
Oficina Acelera Pyme i laboratori LAB 5G de Ponent
La Cambra de Comerç de Lleida ha inaugurat recentment l’Oficina de Transformació Digital Acelera Pyme, un servei de l’ens cameral que ofereix serveis tecnològics i d’infraestructures per recolzar les pimes; dona accés a informacions rellevants, tant pública com privada; fomenta les relacions entre agents de l’ecosistema; i sensibilitza les companyies en els processos i tecnologies de la transformació digital.
I si parlem de noves tecnologies, no ens podem oblidar del nostre laboratori LAB 5G, ubicat a la tercera planta de l’edifici de la Cambra de Comerç de Lleida, que va inaugurar-se el passat mes de juliol. Un nou espai al centre de la ciutat que permet a les empreses lleidatanes disposar d’aquesta connectivitat de cobertura, així com poder testejar els seus productes i serveis amb aquesta nova tecnologia abans de ‘llençar-los’ al mercat.
Cal recordar que totes les empreses del territori que ho desitgin poden utilitzar-lo de forma gratuïta. També trobaran a la seva disposició diverses eines de connexió a Internet, mesuradors, components per testejar eines d’IoT (Internet de les Coses), i material d’ofimàtica, entre d’altres.
És cert que ens queda molt camí per endavant; i molts mesos d’implementació de sistemes. Però és vital tenir clar la importància d’aquestes eines i la necessitat que suposen en un món canviant com el que vivim. Costarà més o costarà menys, però és necessari que obrim la ment, veiem més enllà de les nostres instal·lacions, i apostem per tot allò que a moltes empreses els està donant valor i creixement.
En definitiva, crec que hem de posar de manifest, i sobretot, ens ho hem de creure, que tenim a les Terres de Lleida un ampli ventall d’empreses perfectament capacitades i molt competitives que ens han d’ajudar a augmentar la nostra autoestima com a Territori. Les noves tecnologies han arribat per quedar-se i cal reinventar-se per poder sobreviure en aquest entorn tan disruptiu i canviant.