Article de Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida

La realitat actual ens porta a creure fermament que disposar d’un teixit empresarial competitiu genera dinamisme en el territori. I per descomptat, també un desenvolupament econòmic i social molt positiu, i que a hores d’ara tothom coneix.

I actes com els Premis Cambra 2022, celebrats aquest passat dijous, empoderen a la societat lleidatana i els fan sentir orgullosos de pertànyer al territori. O almenys és el sentiment que em van transmetre molts dels participants en aquest multitudinari acte, que va comptar amb la participació de més de 300 empreses de la nostra demarcació.

Tot i les circumstàncies conjunturals plenes d’incertesa que ens envolten, enguany, i després de més de tretze anys d’aturada, hem cregut convenient que el món empresarial lleidatà es mereixia tornar a celebrar els Premis Cambra. Un reconeixement a l’esforç, la tasca i la contribució que els homes i les dones empresàries de Lleida fan pel nostre territori. Amb un objectiu clar: generar un sentiment d’autoestima i d’orgull de ser empresari a les Terres de Lleida.

En aquesta vuitena edició, la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida ha reconegut públicament a través d’aquests guardons les empreses de la demarcació destacades en àmbits com l’emprenedoria, la internacionalització, la defensa de la sostenibilitat i la promoció de la innovació. Destacant alhora la trajectòria empresarial de persones, empreses o institucions del nostre territori.

El Premi Cambra a l’Emprenedoria ha estat per Estefania Reñé, de la Llibreria La Sabateria, per ser un comerç dinamitzador del barri i de l’art i la cultura de la ciutat, amb una àmplia proposta d’activitats culturals i artístiques gratuïtes. El Premi Cambra a la Internacionalització ha recaigut sobre Sustainable Agro Solutions, S.A.U., una empresa dedicada les solucions agrícoles sostenibles i rendibles per a la cura nutricional dels cultius, reconegut per la seva evolució creixent en mercats internacionals. La paperera Alier ha rebut el Premi Cambra a la Sostenibilitat, per la seva contribució a l’economia circular i pel seu compromís amb la transició energètica.

El Premi Cambra a la Innovació l’ha rebut l’empresa Pastoret de la Segarra, per fusionar tradició i innovació i convertir-lo en l’ADN de l’empresa; i per la seva innovació de producte, apostant per la investigació de nous ingredients i nous mètodes d’elaboració. L’empresa Tomàs Cusiné ha rebut el Premi a la Trajectòria Empresarial, per donar a conèixer els vins de Lleida i la seva DO Costers del Segre arreu des del 1985, per la seva contribució a la sostenibilitat i el paisatge de les nostres terres, i per l’important desenvolupament de l’enoturisme i l’esport.

És vital donar suport als joves talents, emprenedors, persones amb empenta… així com a totes aquelles empreses i entitats interessades a arrelar-se a les nostres contrades. No podem deixar escapar cap oportunitat. Necessitem impulsar iniciatives i projectes guanyadors, per seguir endavant i fer rodar el motor de la nostra economia.

Hem de destacar aquells exemples d’èxit, persones amb qui emmirallar-nos, i fer de la seva tasca un patró a seguir. Una societat sense teixit empresarial és una societat òrfena. El teixit empresarial lleidatà necessita l’escalf de la societat i s’ha de sentir valorat per la seva tasca. I això és el que hem aconseguit aquest dijous amb els Premis Cambra 2022.

Moltes felicitats a tots i totes!