La consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas, ha presentat aquest dimecres a la Cambra de Comerç de Lleida el nou model de finançament singular que vol implantar el Govern de la Generalitat. Una proposta que permetrà a Catalunya afrontar els reptes de futur –climàtic, geopolític, econòmic-, amb la intenció de revertir l’ofegament econòmic que ha patit el territori per part de l’Estat en les darreres dècades.

La nova proposta de finançament presentada aquest dimecres planteja un model basat en l’ingrés, és a dir, que la Generalitat recapti la totalitat dels tributs que es generen al territori català. Un panorama que permetria a Catalunya disposar de major sobirania tributària, plena responsabilitat fiscal, garantir la suficiència financera i transparència i rendiment de comptes. 

Segons l’estudi presentat, a l’any 2021, un ciutadà català aportava 3.153 euros a l’Estat i només en rebia 2.558. En canvi, comunitats com Extremadura, els ciutadans n’aportaven 1.931, i en percebien 4.153. És per això que la Generalitat defensa preservar la denominada ordinalitat, segons la qual un territori que està entre els que més aporta no pot quedar després a la cua a l’hora de rebre els recursos del model de finançament. “Si mirem a Europa, la tònica general és que els països que més aporten, són també els que més reben”, ha apuntat Natàlia Mas. I ha afegit: “Si revertíssim el model actual, aquest dèficit desapareixeria”.

Per la seva banda, Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida, ha agraït a la consellera la conferència tan enriquidora presentada aquest dimecres i ha volgut deixar un missatge clar a tots els allí presents: “És vital que el món empresarial avanci en millores econòmiques. Si no lluitem, mai ho aconseguirem”.