Article de Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida

Amb l’arribada de la tardor, torna un any més la Fira de Sant Miquel. I enguany ho fa centrada en l’agricultura ecològica, de precisió i 4.0, eixos principals de les jornades que s’organitzaran durant el certamen. La transformació tecnològica que s’està produint en el sector amb la incorporació de la digitalització de la maquinària agrícola i també la sensibilitat envers un desenvolupament sostenible ha fet que l’edició d’engany posés focus en donar a conèixer la tecnologia aplicada a l’agricultura, especialment la digital, i d’altra banda l’aparició de la bioeconomia que ens ha de permetre garantir la sostenibilitat del nostre territori.

Per aquesta raó enguany tornem a repetir l’Àgora Tecnològica de l’Àrea 5G de Ponent, liderada per la Cambra de Comerç de Lleida, amb la presentació de tecnologies aplicades en el camp de l’agricultura, la ramaderia i la gestió de l’aigua.  Concretament, estan previstes un total de 15 presentacions de projectes que estan desenvolupant empreses i centres tecnològics com EURECAT o l’IRTA.

Ens troben en un moment d’intensificació de la crisi energètica i necessitem generar oportunitats. El subministrament de gas a Europa des de Rússia on s’ha produït una reducció del flux, juntament amb les altes temperatures i les sequeres d’estiu, han  comportat un fort repunt en els preus del gas natural a Europa. I els mercats futurs anticipen que el preu es mantindrà per damunt dels 200 €/MWh almenys fins a mitjans de 2023.

La situació està afectant a tots els nivells de la nostra societat. D’una banda, les empreses hem vist com els nostres costos energètics pujaven de manera espectacular i això s’ha traduït en un augment dels preus dels nostres productes i dels nostres serveis. Les empreses, especialment les pimes hem vist com s’han reduït o en alguns casos desaparegut els pocs marges que teníem.

És per això que necessitem accelerar la transició energètica, per poder fer front a les dependències del gas i del petroli. Però també necessitem un territori connectat per garantir la mobilitat sostenible i la possibilitat d’activar projectes empresarials des del territori rural. També ens calen inversions intel·ligents per reactivar el motor de l’economia lleidatana. I, per descomptat, necessitem mesures per la mitigació i adaptació al canvi climàtic, especialment mitjançant la gestió regenerativa dels recursos naturals.

Bona Fira Sant Miquel a tothom!