Manifest_Pagesia

Les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida i Tàrrega manifesten el seu compromís i suport en defensa d’un sector primari clau pel desenvolupament econòmic i social de les nostres Terres.

Davant la situació de greu crisi que travessa el sector de la pagesia a les nostres Terres volem MANIFESTAR el següent:

1. Donem el màxim de suport a la manifestació d’avui a la ciutat de Lleida organitzada pels sindicats agraris Unió de Pagesos , JARC , ASAJA i la patronal AFRUCAT així com els alcaldes de més de cinquanta poblacions de Lleida i la Franja de Ponent.

2. El sector primari es un sector clau pel desenvolupament econòmic i social del nostre territori. Es tracta d’un sector motor de la resta de sectors com la industria agroalimentària i el sector serveis.

3. Si desapareix aquest sector posem en perill el despoblament rural del nostre territori amb les conseqüències que pot suposar des de la perspectiva de la sostenibilitat mediambiental del propi planeta.

4. Cal exigir a les administracions , polítiques adreçades a garantir uns preus justos que ajudin a tenir unes explotacions agràries competitives i adaptades en tot moment als avenços tecnològics d’una societat del segle XXI. Un sector econòmic que no pot augmentar els seus ingressos i en canvi les seves despeses de producció pugen cada any, no pot tenir garantida la seva viabilitat econòmica.

5. Exigir també a les Administracions, polítiques adreçades a reduir l’altíssim grau d’envelliment del sector, amb incentius prou atractius perquè els joves emprenedors puguin planificar projectes empresarials viables en l’àmbit rural.

6. Caldrà implantar en l’àmbit rural un pla d’infraestructures tecnològiques (telefonia , fibra òptica , 5G, i altres) que ajudi als emprenedors rurals a implementar les noves tecnologies que s’estan desenvolupant en aquesta nova revolució industrial.

7. Fem una crida a la ciutadania perquè sigui conscient que consumir productes de proximitat ajuda a mantenir el model de sostenibilitat d’aquest sector. Sinó consumim productes de proximitat , estem afavorint la importació d’aliments que no tenen una garantia clara sanitària per a la població.
Des de les nostres institucions farem arribar aquest manifest a totes les Administracions i canals de comunicació perquè estiguin assabentats del nostre posicionament institucional.

Lleida , 14 de febrer de 2020

Jaume Salto i Albareda
President Cambra de Comerç de Lleida

Carles Giribet i Jordana
President Cambra de Comerç de Tàrrega