Article de Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida

Queden solament vint dies per acomiadar aquest 2022, un any molt dur per la majoria d’empreses lleidatanes. Dotze mesos en els quals, els empresaris i empresàries de la nostra demarcació no han pogut defallir ni un sol dia per continuar fent rodar el motor de la nostra economia, tant i tan important per continuar endavant.


Però encara queden molts reptes de cara al nou any que ben aviat arrenca. Per una banda, tenim pendents reptes empresarials per millorar la competitivitat de les nostres companyies. I per això comptem amb tres palanques vitals per aconseguir-ho: augmentar la internacionalització de les nostres pimes; aconseguir fer créixer el tamany de les nostres empreses, per ser encara més eficients; així com incrementar la implantació de la digitalització i la innovació en
les nostres companyies.


Paral·lelament, cal fer una aposta important per fer realitat d’una vegada per totes infraestructures estratègiques pel territori. La més prioritària avui dia és el polígon Torreblanca-Quatre Pilans, una infraestructura vital, que ens pot ajudar a captar grans empreses al territori, alhora que incidirà directament en la millora de l’ocupació i en el benestar de la població en general. Amb aquest nou equipament a la ciutat de Lleida, permetrem també que pimes i/o proveïdors de les grans empreses pugui localitzar-se i instal·lar-se a casa nostra.


Una altra peça clau és l’estació intermodal ferroviària -enllaçada amb els ports de Barcelona i Tarragona-, vital per la millora de la productivitat de les indústries de pinsos, així com per tot el sector agroramader lleidatà en general. Activar-la permetria, des del punt de vista de la sostenibilitat, eliminar com a mínim al voltant de 80 camions diaris que circulen per l’N-240, amb el consegüent estalvi d’emissions de diòxid de carboni i la reducció de la sinistralitat viària que això suposa.


I què dir de les carreteres i connexions llargament reivindicades. Des de les millores del ferm de l’A-2, en tot el tram que discorre per la nostra demarcació; la millora de l’N-240 entre Lleida i Borges; passant per la connexió del Túnel de Lilla amb l’AP-2 i l’acabament de la carretera A-14, entre Lleida i Vielha, que actuarà de connexió amb França; i l’acabament del tram final de l’A-22, carretera que uneix Lleida i Osca, amb l’objectiu de potenciar l’Eix Cantàbric-Mediterrani.

Digitalització i connectivitats
En el marc dels reptes per al 2023, no podem deixar passar per alt la importància de potenciar la connectivitat del territori. Si volem evitar el despoblament rural, necessitem tenir un territori connectat, tant a la fibra com al 5G. I és cert que la demarcació de Lleida es troba amb un impediment, ja que és la regió catalana que té menys inversió en fibra òptica. No obstant, des de la Cambra de Comerç ja hem exigit a la Conselleria d’Economia i Empresa un esforç important perquè la fibra arribi a tots els punts del nostre territori.


Aquests avantatges competitius ens permetran continuar retenint el talent a les nostres contrades, així com captar-ne de nou. Hem d’aprofitar també les oportunitats que ens planteja el Parc Agrobiotech de Lleida, i l’hem de convertir en l’element de captació d’empreses tecnològiques del nostre territori; essent un referent en la captació de talent.


I per acabar no ens podem oblidar d’un dels aspectes més important de tots: tenir clar quin model de territori volem. Des de la Cambra de Comerç de Lleida apostem per un model agrobiotech. I per fer-ho realitat, és vital que tots els agents socials i econòmics del territori remem plegats en una mateixa direcció. Necessitem projectar d’una vegada per totes Lleida al món, i això és cosa de tots!