Article de Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida

La tretzena edició de les Nits Cambra no ha deixat ningú indiferent. L’experiència immersiva que es va viure el passat dijous va deixar més d’un dels 180 empresaris i directius del nostre territori que hi van ser amb la boca oberta. I és que els participants van poder gaudir de la conferència de Marcos Urarte dins d’un globus aerostàtic. Una excel·lent trobada a la qual convidem a tot el món empresarial lleidatà a participar-hi en pròximes edicions.

I és que esdeveniments com les Nits Cambra volen ser un espai de reunió d’empresaris del territori per compartir inquietuds i experiències, alhora que busquen generar dinàmiques positives per tirar endavant projectes empresarials, professionals i de vida.

Vàrem  agafar alçada 360º, per tenir una nova perspectiva del món; per obtenir una visió diferent i enriquidora, coneixements i eines per aplicar a les nostres empreses.

Ja enlairats, va ser el moment de Marcos Urarte, ponent convidat en aquesta ocasió. Ell és director del grup Pharos i consultor estratègic i organitzacional en més de 100 entitats públiques i privades d’Espanya i Llatinoamèrica, que participa com a conseller independent en diversos consells d’administració i assessors de prestigioses companyies. 

Durant la seva ponència va oferir als convidats un viatge per l’economia global. Un món on tot canvia molt ràpidament i cada vegada és més complicat impulsar projectes, si no es té una idea clara de negoci. És per això, que Urarte parla de la necessitat de les empreses d’instaurar una estratègia de negoci amb les regles del joc actual, però també de tenir-ne una altra en paral·lel pensant en nous models de negoci, per si el que estem fent no acaba de funcionar o si hi ha un canvi de direcció.

Aquest expert té molt clar que el canvi climàtic marcarà un abans i un després en el nostre dia. I està convençut que molta gent encara no és conscient del que això suposarà, ja que tindrà efectes estructurals irreversibles.

Pessimisme i intel·ligència artificial

Urarte és conscient que la Intel·ligència Artificial (IA) canviarà el món i sense voler-ho també l’espècia humana. Com a consell va afirmar que totes les empreses haurien d’estructurar una estratègia en aquesta línia, d’una manera o d’una altra en funció del sector en el qual es trobin.

També va voler deixar clar que no podem deixar-nos portar pel pessimisme i pel pànic al què vindrà. Ja que aquesta sensació només condueix a la paràlisi. En aquest sentit, va explicar que per més dolenta que sigui la nostra situació, no podem deixar de lluitar en cap moment, ja que de tota crisi es genera una oportunitat.

En aquest punt, torna a parlar de dos propostes estratègiques: un pla de xoc, on necessitarem utilitzar la lupa per fer una microgestió; i un pla a mig, llarg termini, on utilitzarem prismàtic i telescopi. Urarte té certificat que desapareixen moltes més empreses després d’una crisi, que durant la mateixa.

Aquest expert econòmic conclou que les empreses que siguin capaces de convertir la incertesa en la seva avantatge competitiva, seran les empreses que triomfaran a curt termini. És per això que recomana abandonar el camí de les excuses i les lamentacions, i apostar amb força pel camió de les oportunitats.

Només canviant l’actitud enfront de les adversitats que se’ns presentin, aconseguirem seguir endavant. De no ser així, ens quedarem pel camí!