La Balança Comercial de Lleida ha marcat aquest 2023 un nou rècord històric, amb un volum de 4.815 milions d’euros en intercanvis comercials internacionals. Una xifra que suposa un creixement del 2,49% respecte a l’any anterior, segons es detalla en l’estudi presentat aquest dilluns a la Cambra de Comerç de Lleida, que s’elabora en el marc del conveni de col·laboració entre el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i l’ens cameral, per fomentar la competitivitat del territori lleidatà.

Pel que fa a les exportacions lleidatanes, aquestes han assolit els 2.925,56 milions d’euros, amb un increment del 0,84% en comparació al 2022. En aquest sentit, destaca l’augment significatiu de les vendes de fruita i oli d’oliva, amb creixements respectius del 12,38% i del 18,26% en valor. Aquesta tendència positiva en les exportacions, contrasta amb una important davallada en el sector farratger, que ha experimentat una disminució del 55,39% en les seves vendes internacionals.

Geogràficament, la Unió Europea continua sent el principal destí de les exportacions lleidatanes, representant un 64,83% del total. França, Alemanya, Itàlia i Portugal són els principals mercats dins de la Unió, mentre que els Estats Units i el Marroc destaquen com a destins no comunitaris.

D’altra banda, les importacions han augmentat un 5,16%, arribant a un valor total de 1.890,26 milions d’euros. El creixement ha estat impulsat principalment per l’increment en la importació de cereals i animals porcins vius, amb augments del 38,98% i 80,52%, respectivament.

“La Balança Comercial de Lleida continua sent positiva, amb un superàvit de 1.035,30 milions d’euros, contrastant amb les balances deficitàries de Catalunya i Espanya”, ha explicat Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida. I ha afegit: “Tot i això, cal destacar una reducció en el nombre d’empreses exportadores, passant de 3.085 a 2.503, tot i que les empreses exportadores regulars s’han mantingut estables”.

En conclusió, “l’any 2023 ha estat un any de rècords per a la Balança Comercial de Lleida, reflectint la fortalesa i la resiliència del teixit empresarial de la regió en un context global desafiant”, ha destacat Saltó. En aquest sentit, “des de la Cambra de Comerç reafirmem el nostre compromís en defensar la internacionalització de les empreses locals i en promoure les oportunitats de negoci a nivell global”, ha conclòs Saltó.

Per la seva banda, el president de la Diputació, Joan Talarn, ha recordat que les comarques de Lleida estan fent bé els deures en el sentit de “ser una economia dinàmica que està fent l’esforç de transformar-se en favor d’un sistema de producció circular, verd i altament digitalitzat”.

Talarn també ha recordat que “malgrat que l’any passat va estar fortament marcat per la sequera, factor incisiu en un territori agroramader com el nostre, els esforços del nostre teixit productiu es veuen globalment recompensats amb l’èxit de les exportacions”. En aquest sentit, ha afegit: “El balanç positiu que demostra l’informe ens habilita a les institucions lleidatanes per a insistir en les bondats d’un projecte comú, que compta també amb l’aliança del Port de Tarragona, per a reclamar a l’Estat el desdoblament de la futura autopista fèrria per a mercaderies entre Saragossa i Tarragona, amb el projecte del polígon de Torreblanca-Quatre Pilans com a important hub logístic del sud d’Europa, amb la creació d’una estació fèrria intermodal”.