S’acosta el 21 de març, Dia Mundial de les Persones amb Síndrome de Down, i en Quim Vilamajó, un noi de 28 anys amb aquesta afecció, treballador de la Cambra de Comerç de Lleida, ha posat en marxa a Youtube i TikTok @CanalEmpatic. Un espai des del qual vol reivindicar en primera persona les capacitats del col·lectiu amb discapacitat intel·lectual, així com conscienciar a la societat de la necessitat de promoure valors com la inclusió, la solidaritat o l’empatia.

Amb @CanalEmpatic, en Quim s’ha proposat generar un contingut de qualitat i útil dirigit tant al col·lectiu de persones amb discapacitat, com al públic en general. En els seus vídeos parla obertament de totes aquelles coses de la vida que el commouen. Però també vol fer pedagogia sobre aspectes que ell considera rellevants i que sovint són desconeguts per la ciutadania. Principalment, abraça temes com les relacions socials o l’amistat, la possibilitat de fer vida independent i autònoma fora de casa dels pares, la necessitat de promoure valors vinculats amb la inclusió social o recomanacions per a famílies i educadors sobre com s’ha de tractar amb una persona amb discapacitat.

I el Quim, del tracte amb la gent, en sap molt. Des de fa vuit anys treballa a la Cambra de Comerç de Lleida, encarregant-se principalment de la recepció de clients. Entre les seves tasques, destaca també la preparació de sales, l’atenció telefònica, qüestions logístiques i l’aprovisionament de material. Tasques que el fan sentir molt feliç i realitzat. Les persones que l’envolten destaquen d’ell la seva facilitat per cohesionar molt bé l’equip.

Dilatada experiència

Amb la creació d’aquests nous canals, el Quim també se suma a la campanya #Extracapacitados, engegada per Down España amb motiu del Dia Mundial de les Persones amb Síndrome de Down, des de la qual, en el darrer vídeo que ha publicat al seu canal, reivindica la importància de què les persones amb discapacitat tinguin oportunitats reals de treball, sobretot en l’empresa ordinària.

Per dur a terme totes aquestes tasques compta amb el suport del seu pare —fotògraf i gestor cultural— i tota la seva família.  “@CanalEmpatic és un projecte de comunicació perquè en Quim s’ho passi bé, però sobretot perquè aprengui un munt d’eines per al seu creixement personal. Des de com estructurar les idees per traslladar-les a un text, fins a aspectes tècnics relacionats amb com gravar i editar vídeos o com utilitzar programari d’intel·ligència artificial”, explica el Jesús, el seu pare.

En aquesta línia, explica que en Quim és una persona activa, creativa i molt disposada a assumir reptes, i ja compta amb una àmplia trajectòria comunicativa. Al 2011, amb només 16 anys, va obrir un videoblog (El món del Quim) que va gaudir de molt d’èxit. L’any 2017 va fer el projecte artístic «I am able», que va produir l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida, en el qual, amb fotografies fetes per ell, un vídeo i textos, explicava la realitat d’una persona amb síndrome de Down.

Però si hi ha una cosa que li fa especial il·lusió és haver aconseguit viure independent dels seus pares: des de fa dos anys té la residència a Lleida, en un pis que comparteix amb tres companys i companyes més de l’associació Down Lleida.

I ara amb @CanalEmpatic en Quim té una missió: contribuir a sensibilitzar la societat de la necessitat d’una inclusió real i normalitzar la presència activa a les xarxes socials de persones que com ell tenen una discapacitat intel·lectual.

Podeu trobar el Canal Empàtic a:

Youtube: https://www.youtube.com/@CanalEmpatic

Tiktok: @canalempatic