Article de Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida

Ens trobem en una jornada decisiva. Les votacions d’avui marcaran un abans i un després en la nostra història. Ben segur, definiran el destí del desenvolupament econòmic i social de les poblacions de la nostra demarcació. Està en joc el futur de molts municipis que han patit el despoblament rural. També d’altres, que volen aconseguir d’una vegada per totes millorar les seves connectivitats.

Demà, dia 29 de maig, els nous alcaldes i alcaldesses, els que repeteixen en el càrrec, i les coalicions que es formin en els pròxims dies, tindran al seu abast quatre anys per definir i executar nous projectes. Tindran un paper molt rellevant a l’hora de contribuir a minimitzar aquests dramàtics escenaris que tenim avui dia i reconduir-los amb una perspectiva econòmica i social que beneficiï a tota la ciutadania.

I han de tenir clar que les seves accions han de repercutir en l’engranatge de l’economia del nostre territori, per continuar fent girar aquest motor. És vital mantenir el teixit econòmic del municipi. Però no sols això, també hauran d’estudiar estratègies adreçades a potenciar-lo i a impulsar-lo.

Cara i creu

La situació que viu el nostre territori, així com tot el país en general, no és gens fàcil. Vivim moments incerts, de canvis constants, d’increments abusius de preus… uns problemes als quals se suma ara la sequera, que ofega cada dia més el nostre sector primari, però que també afectarà a tota la indústria i a tot el sector terciari del territori. 

La situació és crítica, però hem de tenir molt clar que Lleida és una Terra d’Oportunitats, i cal saber aprofitar-ho. És per això, que ens hem de creure el potencial que hi ha a les nostres contrades i potenciar totes aquelles característiques que ens fan diferents a la resta de territoris.

Reptes de futur del territori

I en aquest moment tenim infraestructures estratègiques que cal saber aprofitar i treure el rèdit necessari per continuar endavant. És el cas del polígon Torreblanca-Quatre Pilans i la seva estació ferroviària-intermodal, que seran motors de desenvolupament de tot el territori. En aquest sentit, voldria posar de manifest que l’activitat d’aquest macropolígon repercutirà positivament en tota l’oferta de polígons dels municipis del seu abast; acollint indústries auxiliars que seran les que donaran suport a les grans empreses instal·lades a Torreblanca-Quatre Pilans.  

També es fa necessària la modernització urgent dels canals: Urgell, Pinyana i Catalunya i Aragó, principalment. També necessitem un Pla de Rodalies. Lleida és encara l’única demarcació catalana que no en té. Cal finalitzar la implantació de la xarxa de fibra òptica i 5G, tan important per garantir l’arribada d’emprenedors digitals i el desenvolupament de noves oportunitats de negoci al món rural. I no ens podem oblidar de l’oferta d’habitatge, vital per acollir nouvinguts i perquè els joves i el talent no hagin de migrar cap a les grans megalòpolis.

Però no sols podem centrar-nos en les macroinfraestructures. També hem de cuidar i garantir l’activitat econòmica que es genera en els nostres pobles. El petit comerç, la petita indústria i els serveis de la població són activitats imprescindibles que no es poden perdre. Generen ocupació estable i dinamitzen el municipi. En aquest sentit, caldrà aplicar tota la creativitat possible per evitar el tancament dels pocs serveis que ja queden en els nostres pobles. I aquesta creativitat implica crear aliances entre poblacions, tal com treballa el món empresarial. 

Endeguem doncs una nova etapa que serà clau pel futur del nostre territori. Aspectes com el canvi climàtic, el nou model de gestió de l’aigua, l’eficiència energètica i les infraestructures d’energies renovables suposaran per a tots un gran repte en aquests propers anys. El territori de Lleida, Pirineu i Aran no pot perdre més oportunitats!