Article de Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida

La Covid-19 ha marcat un abans i un després en les nostres vides. Una pandèmia mundial que ha posat en relleu les febleses i les contradiccions de l’actual sistema econòmic, però que alhora ens brinda un marc incomparable d’oportunitats que cal saber aprofitar. És el moment de treballar cap a la transformació del model productiu i econòmic de les Terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran, tenint clar que els territoris rurals són clau per assolir una Europa verda, digital i climàticament neutra.

Ens trobem davant d’un repte territorial important i vital, pel qual és necessari una transformació econòmica. I és que els indicadors d’activitat i d’ocupació del territori confirmen que el nostre model econòmic no resulta prou atractiu, ni per retenir ni per captar població. Així ho certifiquen la pèrdua de capital humà i la despoblació de les zones rurals. Dos aspectes que units a la producció econòmica de baix valor afegit amb poca capacitat de generar llocs de treball atractius, obliguen les administracions a replantejar-se la situació.

Cal reconduir el territori cap a un model competitiu i sostenible d’economia verda, circular i altament digitalitzat, que reforci els sectors estratègics i afavoreixi l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci; amb infraestructures i serveis adients, per tal d’atreure població i talent, al mateix temps que es contribueix de forma activa a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i a la transició ecològica i digital impulsada a escala europea.

Assegurar la viabilitat econòmica, social i ambiental de la producció agrícola, ramadera i forestal; enfortir la competitivitat del territori i la creació de llocs de treball; capturar el valor de la digitalització en benefici de la competitivitat i l’eficiència del teixit econòmic, de la millora dels serveis de les administracions públiques i la inclusió social; impulsar un model de gestió sostenible del capital natural del territori, que n’asseguri la seva preservació, resiliència, productivitat i contribució a la neutralitat climàtica; i afavorir al desenvolupament d’una sòlida base de capital humà arrelada al territori, són els objectius estratègics i les prioritats més urgents per fer efectiva aquesta transformació.

Però per fer-ho possible cal que tots els actors implicats en aquest canvi unim esforços i treballem per impulsar el Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran (2020-2027). Fer-ho realitat és cosa de tots. És vital el suport de les administracions, però també el de les empreses del territori i de la societat civil en general. Unint esforços serà més fàcil treballar plegats per avançar cap a futur millor, mitjançant un model de governança participativa.

I per dur a terme aquest important salt, quantitatiu i qualitatiu, cap a aquesta nova estratègia de transformació de les Terres de Lleida és necessari impulsar dos grans projectes: la transformació i millora tecnològica de la infraestructura del Canal d’Urgell, que pot aportar eficiència i estalvi, tecnologia i innovació a través de la digitalització; i el desplegament de la fibra òptica i del 5G per tot el territori lleidatà, una fita que generarà grans oportunitats especialment en l’entorn rural i que permetrà l’acollida de projectes empresarials innovadors.

Les idees estan clares i la direcció que volem agafar també. Però el món empresarial necessita urgentment un Govern, que generi confiança i permeti emprendre nous projectes com més aviat millor. Necessitem revertir aquesta situació. És de vital importància poder seguir fent camí i aprofitar les noves oportunitats que ens ha deixat la pandèmia del coronavirus. La transformació econòmica de les Terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran és un repte vital pel nostre futur més immediat.  I necessitem l’ajuda de tots els agents lleidatans implicats per fer realitat els projectes i així aconseguir el territori que volem pels nostres fills.